Nadšenci dali na záchranu Armstrongova skafandru 700 tisíc dolarů

Neil Armstrong se v něm před desítkami let jako první člověk prošel po Měsíci – nadšenci se nyní rozhodli nejslavnější skafandr světa zachránit. Zatím se jim podařilo vybrat zhruba 700 tisíc dolarů. Veřejnost by se měla opraveného obleku dočkat za čtyři roky.

Na skafandru, v němž Armstrong jako první pozemšťan vstoupil na povrch Měsíce, se začalo podepisovat stáří. „Všimli jsme si, že vnitřní gumový vak je velmi křehký. Když se začne lámat a odstartuje proces degradace, je to nevratné,“ upozornila restaurátorka Lisa Youngová.

Oblek nevyčíslitelné hodnoty se začal rozpadat už před deseti lety - opatrní pracovníci amerického Smithsonova muzea ho tehdy stáhli z expozice a ukryli hluboko do útrob budovy.
Před měsícem muzeum zahájilo s pomocí internetu veřejnou sbírku na jeho opravu - původci nápadu chtěli získat půl milionu dolarů.

Záchrana Armstrongova skafandru (zdroj: ČT24)

Díky podpoře na sociálních sítích a veřejnosti fascinované vesmírem nakonec vybrali ještě o 200 tisíc víc. „Děkujeme vám, že jste nám pomohli restartovat skafandr. Těšíme se na sdílení pokroku. Sledujte, co je nového,“ uvedli organizátoři crowdfundingového projektu.

Vybrané peníze by měly sloužit k vybudování speciální klimatizované vitríny a k vytvoření 3D modelu skafandru. Klíčová ale zůstává samotná oprava starého materiálu. „Soustředíme se hlavně na vlajku, protože vlákna už jsou částečně odřená,“ podotkla restaurátorka Lisa Youngová.

Armstrongův skafandr
Zdroj: ČT24

Pohledem na opravený skafandr by se lidé mohli pokochat za čtyři roky - u příležitosti 50. výročí Armstrongových přelomových kroků.