Majdanek do obýváku: V Polsku nabízejí fototapetu s koncentračním táborem

Fototapetu s černobílým snímkem ostnatých drátů a strážní věže koncentračního tábora Majdanek nabízí za 139 zlotých (asi 890 Kč) jedna polská firma. Muzeum majdanského tábora, kde za druhé světové války nacisté zavraždili tisíce lidí, proti tomu důrazně protestuje.

„Snímky ukazují objekty spjaté s utrpením a smrtí desítek tisíc vězňů Majdanku. Nabídka takových bytových doplňků je pobuřující a odsouzeníhodná,“ řekla listu Kurier lubelski o svérázné nabídce mluvčí muzea. Firma ve využití snímků z koncentračního tábora nevidí nic nevhodného. Nabízenou fototapetu ale zhotoví jen na konkrétní zakázku.

Podle listu nejde o ojedinělou nabídku, jiný internetový obchod nabízí barevné fototapety z Majdanku za ještě nižší cenu. K mání jsou i fototapety zachycující koncentrační tábor Stutthof. „Takové snímky nelze považovat za bytové ozdoby. Divím se, že to někdo dělá,“ řekl Zdzislaw Badio, který v Majdanku v roce 1942 strávil jako sedmnáctiletý chlapec čtyři měsíce, když jej Němci zajali při pouličním zátahu. „Ze 14 známých, s nimiž jsem se do Majdanku dostal, jsem přežil jen já,“ dodal o bolestných vzpomínkách.

Případ kontroverzních fototapet může podle tisku skončit u soudu, protože si firmy nevyžádaly souhlas muzea v Majdanku s komerčním využitím snímků bývalého koncentračního tábora.

Tábor Majdanek vybudovali nacisté na předměstí Lublinu v roce 1941 nejprve jako zajatecký, od roku 1943 začal sloužit jako koncentrační a vyhlazovací tábor. Jeho branami prošlo podle historiků přes 300 000 vězňů, většinou Židů a Poláků. Nacisté tam do roku 1944 vyhladili nejméně 40 000 lidí, některé prameny hovoří až o pětinásobku tohoto počtu.