Rusko má zaplatit odškodné za zadržení lodi Greenpeace

Stálý rozhodčí soud (PCA) v Haagu nařídil, aby Rusko odškodnilo Nizozemsko za zabavení lodi Arctic Sunrise mezinárodní ekologické organizace Greenpeace v roce 2013. Podle soudu tím Rusové porušili mezinárodní dohody v oblasti námořního práva. Výše odškodného zatím nebyla stanovena. Rusko se arbitrážního řízení v Nizozemsku nezúčastnilo.

Loď Greenpeace zabavilo Rusko v září 2013, kdy byla během zásahu ozbrojeného komanda zadržena i třicetičlenná posádka plavidla. Ruské úřady zásah nařídily kvůli údajně nelegálnímu protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři. Loď, která plula pod nizozemskou vlajkou, se do Evropy vrátila před rokem.

Všichni aktivisté, z toho 26 cizinců, bylo do konce listopadu 2013 ve vazbě. Poté je pustil soud na kauci na svobodu, ale nesměli opustit Rusko. Trestní stíhání všech zadržených - zprvu za pirátství a posléze za výtržnost - ukončila až amnestie. Tu vyhlásili v prosinci 2013 ruští poslanci na návrh prezidenta Vladimira Putina. Aktivisté po vyřízení formalit z Ruska odcestovali.

Podle rozhodčího soudu Nizozemsku přísluší odškodné za zadržení lodi a posádky. K rozsudku soud dospěl už 14. srpna, zveřejnil jej ale teprve po 10 dnech. Na PCA se hned v říjnu 2013 obrátilo Nizozemsko, Rusko v únoru 2014 soudu oznámilo, že se řízení odmítá účastnit.