Do Srbska proudí z Makedonie tisícovky uprchlíků

Vlna několika tisíc ilegálních imigrantů, která se vytvořila koncem minulého týdne před makedonskou hranicí, dorazila do Srbska. Makedonie nechává běžence proudit přes své území, organizuje pro ně cestu vlaky a autobusy, aby měla jejich pohyb alespoň částečně pod kontrolou. Stejný postup zvolil i Bělehrad. Srbsko-maďarské hranice během pondělí překročilo tisíc běženců.

Srbské hranice během pondělí překročily minimálně dvě tisícovky uprchlíků. Během víkendu do Srbska vstoupilo více než sedm tisíc běženců a na cestě z Řecka jsou další.

V Evropě sice máme společné azylové právo, ale v současnosti není prosazováno. Německo a Francie očekávají, že všechny členské země EU budou toto právo skutečně uplatňovat. Jde tady o registraci běženců, o minimální standardy pro jejich ubytování a o minimální standardy pro zajištění zdravotní péče pro uprchlíky.
Angela Merkelová

„Poslední události v Makedonii působily jako zátka a nyní máme několik tisíc uprchlíků, kteří přicházejí do Srbska z Makedonie,“ řekl Davor Rako z Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Preševu na jihu Srbska.

Upřesnil, že 2000 běženců přešlo přes hraniční přechod Miratovac, kde srbské úřady a UNHCR zřídily přijímací středisko. Už o víkendu sem dorazilo z Makedonie více než 7000 uprchlíků, převážně ze Sýrie. Naproti tomu přijímací centrum v Preševu je téměř prázdné - srbské úřady odtamtud v noci na dnešek převezly uprchlíky v 70 autobusech do Bělehradu. Tam začalo fungovat informační centrum, kde je migrantům k dispozici právní pomoc, překladatelé a přístup k internetu.

Srbsko čeká tisíce uprchlíků denně

Srbský komisař pro záležitosti uprchlíků Vladimir Cucić odhadl, že do země budou v následujících týdnech přijíždět odhadem 2000 až 3000 uprchlíků denně. Celkem podle něj Srbsko za letošek registrovalo už 90 000 migrantů.

Makedonie minulý čtvrtek zablokovala hranici s Řeckem, aby zabránila nekontrolovanému proudění běženců z Řecka, kam od počátku roku dorazilo více než 160 000 běženců. Blokádu o víkendu ukončila. Do země tak jen během pondělí vstoupily po malých skupinách stovky uprchlíků. V táboře u města Gevgelija na jihu Makedonie v neděli asi tisícovka migrantů čekala na vlak, aby je odvezl k hranicím se Srbskem; dalších 450 zamířilo stejným směrem autobusy.

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici
Zdroj: Boris Grdanoski/ČTK/AP

 „Bylo těžké zůstat doma, když tam není pro mé děti budoucnost. Přišel jsem o práci, o vše. Jsem inženýr, má žena je učitelka. Nemáme žádné příjmy, žádnou práci, nic,“ řekl třicetiletý Talál poté, co dopoledne překročil makedonsko-srbskou hranici.

Připadá mi, že by Německo mělo zvážit svou imigrační politiku. Evropa je velmi přitažlivé místo, ale nejsme schopni přijmout všechny. Jsme povinni pomáhat tam, kde někdo trpí. A musíme se dohodnout, jak tomu čelit na všech úrovních.
Lubomír Zaorálek
bývalý ministr zahraničních věcí

Jakmile uprchlíci získají v Preševu potřebné dokumenty, dovolující zůstat 72 hodin v Srbsku, pokračují v cestě na sever k hranicím s Maďarskem, odkud nejčastěji míří do Německa, Nizozemska, Norska či Švédska.

Uprchlíci dorazili přes Srbsko k hranicím Maďarska

Kvůli očekávanému přílivu uprchlíků ze Srbska posiluje Maďarsko bezpečnostní kontroly na společné hranici. Navzdory pokračující stavbě plotu se do Maďarska během pondělí dostala zhruba tisícovka běženců. Využívají hluchá místa bariéry, popřípadě se jim daří plotem prostříhat. 

Maďarsko začalo se stavbou čtyři metry vysokého a 175 kilometrů dlouhého hraničního plotu v červenci a chce jej dokončit do konce srpna.