Boj o tlampače se stupňuje, Kim vyhlásil plnou pohotovost

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyhlásil plnou bojovou pohotovost pro své jednotky rozmístěné u hranic s Jižní Koreou. Učinil tak po čtvrtečním incidentu, kdy severokorejská armáda nejprve vypálila raketu na tlampač, ze kterého Soul vysílá přes hranici svoji propagandu, a Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou.

Současně s ostřelováním tlampače poslala Severní Korea do Soulu dopis s výzvou, aby vysílání do 48 hodin ustalo, a pohrozila vojenskou akcí. Kim poté zvýšil pohotovost a oznámil, že je KLDR připravena „zahájit překvapivé operace“.

„Jihokorejská armáda je v nejvyšší pohotovosti,“ reagoval na výhružky ze severu náčelník jihokorejského generálního štábu Jeon Cha-gju. „Sledujeme každý krok našeho souseda na severu. Pokud přijde jakákoliv další provokace, jsme připravení odpovědět v plné síle.“

Jak uvedl editor ČT Radim Vaculovič, přeshraniční vysílání informuje chudou severní Koreu o poměrech na jihu; hlásá například to, že si každý Jihokorejec může dovolit koupi auta a že při návštěvě restaurace vybírá z dvaceti jídel. Jižní Korea obnovila  vysílání po jedenácti letech kvůli údajnému rozmístění min v demilitarizovaném pásmu. Soul tvrdí, že tak učinila severokorejská armáda a miny zmrzačily dva jihokorejské vojáky. Pchjongjang to ale popřel s tím, že Soul zfalšoval důkazy.

KLDR se vzpouzí vojenskému cvičení na jihu

Zatím je to přestřelka do vzduchu. Vyhrožování ze severokorejské strany se děje pravidelně v okamžiku, kdy probíhá cvičení a amerických a jihokorejských vojáků.
Radim Vaculovič
editor ČT

KLDR vedle obnovení přeshraničního vysílání sloganů namířených proti Pchjongjangu reagovala i na tradiční vojenské cvičení jihokorejských a amerických vojsk, proti němuž Pchjongjang neméně tradičně protestuje a hrozí odvetou. Kvůli němu Severní Korea  požádala i o svolání mimořádné schůze Rady bezpečnosti OSN. 

„Pokud Rada bezpečnost znovu neuspokojí oprávněnou žádost KLDR, zřekne se zároveň své úlohy chránit mír a bezpečnost ve světě. Stane se politickým nástrojem,“ konstatovala KLDR v dopise Radě bezpečnosti. Podle agentury Reuters bylo korejsko-americké vojenské cvičení krátce pozastaveno, později  se ale manévry opět obnovily.

Sever a jih jsou od příměří v padesátých letech technicky stále ve válce.