Vody kolem Tchien-ťinu jsou plné kyanidu

Hodnoty jedovatého kyanidu ve vodách v okolí čínského Tchien-ťinu přesahují 277krát přijatelnou úroveň, pitná voda ve městě je ale nezávadná. V přístavu 12. srpna vybuchl sklad, v němž byly nebezpečné chemikálie. Neštěstí nepřežilo 114 lidí a desítky dalších se dosud pohřešují. Oblast neštěstí zůstává uzavřena.

Tchien-ťin je desátý největší průmyslový přístav světa a po nehodě se tamní úřady začaly zabývat bezpečnostními opatřeními. V prostorách bylo v rozporu s čínskými předpisy uskladněno kromě jiného 700 tun vysoce toxického kyanidu sodného. Chemické provozy by se měly přesunout do průmyslové zóny Nan-kang asi 25 kilometrů od současného skladu. 

Po prozkoumání vzorků vody místní úřady vydaly zprávu, z níž vyplývá, že kyanid unikl do řeky, do moře i odpadních vod. Jeden ze vzorků obsahoval hodnoty kyanidu 277krát převyšující přijatelnou úroveň. Místní hygienický úřad ale trvá na tom, že pitná voda v přístavu je v pořádku. Podle expertů by v současné době měl být nezávadný i vzduch, částečně uvolněný kyanovodík by se měl brzy rozplynout.

Viníci budou potrestáni, slibuje Peking

Čínská vláda slíbila, že viníci tragédie budou potrestáni. Ve sdělovacích prostředcích se za hlavního viníka označuje společnost Žuej-chaj, které patří chemické sklady. Podle médií využívá její vedení svých známostí k obcházení protipožárních a ekologických předpisů.

Vyšetřovatelé zjistili, že ve skladu bylo 2500 tun 40 nebezpečných látek, z nichž některé byly hořlavé, další jedovaté a jiné výbušné. Místo s takto nebezpečným materiálem je přitom v blízkosti nádraží a obytných domů, což čínské předpisy nedovolují. Stovky obyvatel blízkých domů nyní žádají, aby je vláda odškodnila nebo odkoupila zničené byty. Náměstek starosty Tchien-ťinu řekl, že některé domy budou zbořeny, jiné opraveny a další odkoupeny.

Policista brání v přístupu k troskám explodovaného skladu
Zdroj: Reuters/Stringer