Podle Červeného kříže je Jemen zničený jako Sýrie

Podle OSN a Červeného kříže se Jemen dostal do kritické situace. Pětiměsíční boje zemi poznamenaly jako pět let trvající válka. Konflikt má čtyři a půl tisíce obětí a podle odhadů potřebuje humanitární pomoc deset milionů Jemenců mladších 18 let.

Dětský fond OSN (UNICEF) konstatoval, že konflikt je mimořádně brutální obzvlášťě pro děti, které zabíjejí bomby i pušky. Ty přeživší jsou ohroženy podvýživou. Konflikt už má na čtyři stovky dětských obětí, dalších šest set utrpělo zranění. UNICEF konstatoval, že v bojích denně umírá nebo je zraněno osm dětí.

Kvůli intenzivním bojům a nedostatku vybavení je navíc mimo provoz třetina klinik a zdravotnických zařízení.

Šéf Mezinárodního výboru Červeného kříže Peter Maurer, který se vrátil z Jemenu, popsal, že byl svědkem „katastrofických“ scén, v nichž Jemenci žijí. Ve srovnání s jinými blízkovýchodními státy, kde se také bojuje, podle něj Jemenci neměli žádné rezervy a nemohou se opřít o kvalitní infrastrukturu.  Červený kříž má v Jemenu čtyři kanceláře a asi 250 pracovníků, z toho 50 cizinců.

To, co jsem viděl v Saná a Adenu, mi připomnělo situaci v Sýrii. Jemen po pěti měsících vypadá jako Sýrie po pěti letech.
Peter Maurer
Šéf Mezinárodního výboru Červeného kříže

Jemen je nejchudší z arabských zemí a jeho zásobování je z 90 procent závislé na dovozu. Za celý konflikt se pouze jednou podařilo dojednat příměří a umožnit zásobení částí země.

V Jemenu bojují šíitští povstalci proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Podporuje je Írán, zatímco za Hádím stojí arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. V minulých dnech Hádího jednotky osvobodily několik provincií na jihu, ale na mnoha místech se stále bojuje.

Místní obyvatelé se obávají, že brzy válka v plné síle dorazí i do metropole Saná, kterou od loňského září ovládají povstalci. „Lidé se zásobují jídlem, utíkají mimo město a ulice jsou plné šíitských bojovníků," citovala agentura Reuters jednoho z místních prodavačů.

Jemen je zničen jako po několika letech války (zdroj: ČT24)

Podle jemenského ministra zahraničí, který je nyní stejně jako prezident Hádí v exilu v Saúdské Arábii, může válka brzy skončit porážkou jak vůdce rebelů, tak i jejich spojence, bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. „Pokud jde o sesazeného prezidenta, jsem si jistý, že ho čeká něco hrozného. Buď bude muset uprchnout do jiné země, nebo ho čeká Kaddáfího osud, kdy bude zabit někde ve škarpě či ve sklepě. (Vůdce šíitských povstalců) Abdal Málik Húsí pak podle mě uteče do Íránu nebo do hor, které se stanou válečnou zónou,“ uvedl v rozhovoru pro saúdská média šéf jemenské diplomacie Rijád Jasín.