Thajská junta: Atentát v Bangkoku není dílem mezinárodního terorismu

Za pondělním bombovým útokem v Bangkoku zřejmě nestála mezinárodní teroristická organizace, uvedla thajská vládnoucí junta. Podle šéfa policie bylo do atentátu zapojeno nejméně deset lidí a útočníci ho plánovali dlouho dopředu. Thajsko už požádalo o pomoc při pátrání po pachatelích Interpol.

Při atentátu zemřelo nejméně dvacet lidí, další desítky byly zraněny. Podle junty, která je v Thajsku u moci, zřejmě nešlo o dílo mezinárodních teroristů. Polovinu obětí tvoří zahraniční turisté, například z Číny. Vyšetřovatelé přesto tvrdí, že útok na chrám nemířil přímo na ně.

Bombu zřejmě umístil v chrámu cizinec. Thajská policie na něj vydala zatykač a vypsala odměnu milion bátů (686 tisíc korun) za informace vedoucí k dopadení hlavního podezřelého.

„Je to rozsáhlá síť. Příprav se účastnilo mnoho lidí,“ konstatoval šéf thajské policie Somjot Pumpanmuang s tím, že se útok chystal nejméně měsíc. „Patří tam ti, kteří hlídali na ulicích, připravovali bombu, ti přímo na místě a ti, kteří znali únikovou cestu. Muselo jít nejméně o deset lidí.“

To, že podezřelý vypadá jako cizinec, ještě neznamená, že by mělo jít o Ujgura z Číny. Mohl by to být cizinec, který měl thajského komplice. Nic jsme nevyloučili.
Prajutch Čan-Oča
thajský premiér
Bangkok po útoku
Zdroj: Li Mangmang/ČTK/ZUMA

Úřady východoasijské země zprvu nejevily zájem o mezinárodní spolupráci, ve čtvrtek se ale obrátily se žádostí o pomoc při pátrání po pachatelích na mezinárodní policejní organizaci Interpol.

Na místě útoku se lidé dál modlí za mrtvé. Zároveň se sem po znovuotevření vrátili turisté. „V den, kdy se to stalo, jsem se bál. Doufám ale, že se to už nikdy nebude opakovat, a dnes se tady už cítím bezpečně,“ prohlásil Kanaďan Chris Hughes.

Vláda tvrdí, že útok měl poškodit thajskou ekonomiku závislou na turistickém ruchu. Policie už zvýšila v Bangkoku bezpečnostní opatření.

Výbuch v Bangkoku: Podezřelých přibývá (zdroj: ČT24)

Další dva útoky byly neúspěšné

V úterý se v centru thajské metropole neznámí pachatelé pokusili o další dva atentáty, které ale nezpůsobily žádná zranění. Při prvním útoku neznámý muž shodil z jednoho z mostů nálož, která explodovala ve vodě. Později další útočník odpálil bombu u stanice městské rychlodráhy. Zbytky bomb nasvědčují tomu, že je sestrojili stejní pachatelé, poznamenal policejní mluvčí.

Policie nevylučuje, že jednotlivé exploze spolu mohou souviset, a nechává otevřené všechny vyšetřovací verze, včetně útoku muslimských separatistů z jihu země nebo čínských Ujgurů, které minulý měsíc Thajsko vyhostilo zpět do Číny.