Německá AfD v rozkladu. O návratu k marce už nemluví

Po nadějném startu to vypadá na rychlý pád - euroskeptickou Alternativu pro Německo (AfD) opustil dokonce i její zakladatel a expředseda Bernd Lucke, který obvinil bývalé kolegy z krajně pravicových názorů. Do budoucna povede novou partaj s názvem Aliance pro pokrok a obrodu (ALFA).

Profesor ekonomie Lucke od začátku brojil proti euru. Při jeho tažení na Spolkový sněm se třásli stratégové samotné kancléřky Angely Merkelové. „Žádné politické rozhodnutí není neodvolatelné. A euro už vůbec ne. Je to historická chyba a můžeme ji napravit,“ tvrdil Lucke. Na jaře 2013 si přála návrat marky více než čtvrtina Němců. Přispívaly k tomu otřesy eura. 

Vstup do parlamentu ušel euroskeptikům jen o tři desetiny procenta. V některých částech bývalé NDR ale sklidili přes 12 procent hlasů. Lucke dotáhl AfD až do Evropského parlamentu - přesto se k němu partaj obrátila zády.

Bernd Lucke
Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

O euru už se v AfD mluví jen okrajově. Důležitější jsou uprchlíci, islám a sbližování s Kremlem. V červenci pak vytrhla Luckemu kormidlo strany saská konzervativní politička Frauke Petryová, která mimo jiné zvažovala sblížení s proti-imigrantským hnutím Pegida.

Podpora euroskeptiků klesá

Skupina kolem Luckeho to odsoudila a ze strany odešla. Celkem šlo zhruba o desetinu členů. V následných průzkumech veřejného mínění AfD klesla podpora. Hlas by jí dala podle sobotní ankety asi čtyři procenta voličů, což by nestačilo na vstup do Spolkového sněmu. Ještě před několika měsíci by se přitom podle odhadů do parlamentu dostala.

Bývalý předseda to nyní zkouší s buňkou ALFA. Oproti Alternativě je ale zatím počet přihlášek ani ne pětinový.

Euroskeptické Alternativě pro Německo zvoní umíráček (zdroj: ČT24)