Záchranáři našli všechna těla ze zříceného stroje na Nové Guineji

Záchranné týmy už našly těla všech 54 obětí zříceného letadla společnosti Trigana Air.  Stroj spadl v neděli v odlehlé indonéské provincii Papua na ostrově Nová Guinea. Jeho cílovým bodem bylo město Oksibil. Příčina nehody není zatím jasná, let ale zřejmě ovlivnilo nepříznivé počasí.

Kontakt s letadlem typu ATR42 aerolinek Trigana Air ztratilo středisko řízení letového provozu v neděli odpoledne půl hodiny po startu stroje z Jayapury u hranice s Papuou-Novou Guineou. Stroj mířil do Oksibilu, kam ale nedoletěl. Let měl trvat jen 45 minut a posádka se naposledy ohlásila deset minut před předpokládaným přistáním.

Příčina nehody není stále jasná, ale předpokládá se, že na vině bylo především nepříznivé počasí. Podle publicisty Martina Velka byla klíčovým faktorem zřejmě silná bouře, která pilotům ztížila orientaci v prostředí s vysokými horami.

Zbytky zříceného letadla
Zdroj: ČTK/AP

Indonésie nemá nejlepší pověst v bezpečnosti létání. Evropská unie kvůli bezpečnostním problémů v letech 2007 až 2009 zakázala indonéským leteckým společnostem létat do Evropy. Loni v prosinci se do Jávského moře za bouřky zřítilo letadlo společnosti AirAsia na lince ze Surabayi do Singapuru a všech 162 lidí na palubě zahynulo.