Thajsko hledá atentátníky. V Bangkoku zazněly další menší exploze

Další dva útoky v Bangkoku byly podle BBC provedeny stejným typem bomby jako ten pondělní, který zabil nejméně dvě desítky lidí. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. Thajská policie mezitím pátrá po podezřelém muži ze záběrů bezpečnostních kamer. Vyšetřovatelé nechávají otevřené všechny verze, včetně akce muslimských separatistů nebo čínských Ujgurů, které minulý měsíc Thajsko vyhostilo.

Žádná skupina se k odpovědnosti za pondělní výbuch uvnitř hinduistického chrámu na rušné křižovatce v centru města nepřihlásila. Policie pátrá po muži s batohem, který se v kritické době pohyboval v místě neštěstí a opustil je později bez batohu. Jeho postavu zachytily pouliční kamery. Muž ve žluté košili prý nevypadal jako Thajec, žádné další informace o něm ale nejsou.

Výbuch ničil v okruhu sto metrů. Podle odborníků bomba vážila asi tři kilogramy a byla ukrytá v trubce zabalené v kusu oblečení. „Neshoduje se to s incidenty v jižním Thajsku. Typ použité bomby také nemá s jihem nic společného,“ řekl armádní šéf a náměstek ministra obrany generál Udomdedž Sitabutr v televizním rozhovoru. Z cizinců je mrtvých pět Číňanů, z toho dva původem z Hongkongu, dva Malajsijci a jeden Filipínec.

Jih Thajska už více než deset let sužuje separatisticky motivované násilí. Naposledy před týdnem si tam pumový útok vyžádal šest mrtvých a 11 zraněných. Od roku 2004, kdy muslimští separatisté na jihu Thajska zahájili sérii útoků, zemřelo při podobných násilnostech více než pět tisíc lidí.

„Jejich zájmy i snahy jsou úzce lokální, což by neodpovídalo umístění útoku do centra metropole a zjevné zacílení na turisty. Islamisté z jihu navíc většinou útočí na vojenské a bezpečnostní cíle,“ uvádí analytik CNN Bobby Ghosh.

Jako pravděpodobnější se tak nabízí spojitost s politickou nestabilitou země v posledních letech. V květnu 2014 převzala moc v zemi armáda, která sesadila demokraticky zvolenou vládu. Kabinet přitom čelil dlouhodobému tlaku ze strany demonstrantů napříč celým Thajskem.

Bangkok hlásí další dva pokusy o atentát

Při prvním útoku neznámý muž shodil z jednoho z mostů nálož, která explodovala ve vodě. Později další útočník odpálil bombu u stanice městské rychlodráhy. "Kdyby trhavina do vody nespadla, oběti by nepochybně byly," citovala agentura Reuters po prvním útoku thajský policejní zdroj. V obou případech byly nálože ve srovnání s pondělním útokem malé. Pachatelé unikli, policie po nich pátrá.

Druhý výbuch v Bangkoku (zdroj: ČT24)

Tvrdá rána pro thajský průmysl?

Agentura Reuters připomněla, že incident v hojně navštěvovaném místě v centru Bangkoku může mít velmi neblahý vliv na turistický průmysl. Ten je přitom jedním z mála světlých bodů thajské ekonomiky.

„Je obtížné odhadnout vliv na hrubý domácí produkt, protože se nyní nacházíme mimo sezonu. Na jasnější důsledky musíme počkat do října. Modlíme se, aby turisté do té doby na tento incident zapomněli,“ dodal ministr financí Somaj Pasi.