Iráčtí politici a vojáci budou zřejmě pykat za ztrátu Mosulu

Irácký parlament schválil návrh na soudní řízení s politiky, kteří mají být odpovědní za loňský pád severoiráckého Mosulu do rukou islámských radikálů. Mezi těmito politiky a vojáky je i bývalý premiér a současný viceprezident Núrí Málikí. V případě odsouzení mu hrozí i nejvyšší trest.

Zprávu o odpovědnosti politiků za Mosul vypracovala zvláštní parlamentní komise a nyní bude dokument postoupen generální prokuratuře a premiérovi Hajdarovi Abádímu, který může případ předat vojenskému soudu.

Mosul padl do rukou skupiny Islámský stát loni v červnu téměř bez boje. Vojáci a policisté za sebou navíc nechali zbraně a vybavení, které ukořistili islamisté. Skupina pak postupovala do dalších oblastí a Bagdád přišel o kontrolu nad třetinou území.

Podle autorů zprávy Málikí neměl náležité informace o nebezpečí, jaké hrozí Mosulu, protože vybíral nespolehlivé velitele. Byli prý zapojeni do korupce a Málikí je za to netrestal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Irák nezveřejnil detaily o tom, proč Mosul padl a kdo dal armádě příkaz ke kapitulaci. Málikí hovoří o odpovědnosti nejmenovaných zemí, velitelů a soupeřících politiků. Kromě něj má stanout před soudem také bývalý mosulský guvernér Asíl Nudžajfí, někdejší úřadující ministr obrany Saadún Dulajmí a velitel policie provincie Ninive, kde Mosul leží, Chálid Hamdání. Z armádních činitelů pak bývalý náčelník generálního štábu Bábákir Zibarí a generálporučík Mahdí Gharáví, který velel jednotkám v provincii Ninive.

Říkáme tak jasně všem politikům, že spravedlnosti v této zemi neunikne nikdo.
Sálim Džabúrí
Předseda iráckého parlamentu

Kromě Mosulu chce Irák také řešit letošní případ města Ramádí. Premiér o víkendu schválil požadavek vyšetřovatelů na předání vojenských velitelů vojenskému soudu za to, že v květnu opustili tamní bojiště. Toto středisko provincie Anbár letos znamenalo pro Islámský stát největší vojenské vítězství.

Málikí bude možná souzen za ztrátu Mosulu (zdroj: ČT24)