Migrace bude podle Merkelové větší problém než Řecko

Podle německé kancléřky zaměstná uprchlická krize členské země EU ještě více než zadlužené Řecko a stabilita eura. Angela Merkelová nyní vybízí osmadvacítku ke společné politice vůči imigrantům. Situace v samotném Německu, kde migranti často bydlí ve stanech, podle ní není uspokojivá. Některé odhady mluví o tom, že počet žádostí o azyl by měl v Německu letos překročit 600 tisíc.

O přístupu k uprchlické krizi už Merkeová jednala s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a v dohledné době to bude téma schůzky s francouzským prezidentem Hollandem. Zavedené mechanismy podle ní selhávají.

I když nejtolerantnější k přijímání běženců jsou skandinávské země, právě Německo spolu s Británií čelí největšímu náporu migrantů. Azylová centra jsou přeplněná a přebývat musí často i venku ve stanech.

Dlouho jsme se zabývali Řeckem, ale otázka je, co budeme dělat s běženci. Co s africkými sousedy, jak najít diplomatické řešení všech těch občanských válek - to nás zaměstná víc, než řecká otázka a stabilita eura.
Angela Merkelová

Německo proto hledá způsob, jak se lépe věnovat uprchlíkům z válkou ohrožených zemí, a přitom rychleji posílat domů ty, kteří přicházejí jen za lepším životem a s azylem počítat nemůžou. Azylová problematika by podle kancléřky „mohl být další evropský projekt, kde bychom viděli, jestli jsme opravdu schopni jednat společně“.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek vyzval k okamžité akci vůči přílivu uprchlíků v Evropě, která čelí nejvážnější migrační krizi od druhé světové války. Agentura OSN zhodnotila situaci davů uprchlíků na řeckých ostrovech jako „naprosto ostudnou“.

Loď s migranty u ostrova Kos
Zdroj: ČTK/AP

Na Kos dorazily další desítky běženců

Do přístavu Kos na stejnojmenném řeckém ostrově brzy ráno dorazily další desítky převážně syrských uprchlíků. Některé přivezla pobřežní stráž, která je zachránila na moři, když se snažili na ostrov dostat z Turecka. Jiní do přístavu proudili pěšky, nejspíš se jim podařilo dorazit na člunech až na pobřeží bez pomoci záchranářů.

Všichni plánovali zamířit k trajektu Eleftherios Venizelos, který slouží jako nouzové středisko pro syrské uprchlíky. Mohou se zde registrovat a zároveň najít útočiště, aby nemuseli spát v přilehlých parcích a na plážích, jako tomu bylo v minulosti.

Na 350 uprchlíků v pondělí ráno zachraňovala italská stráž u pobřeží Kalábrie. Do problému se tam dostalo plavidlo s běženci, z nichž jeden byl mrtvý. Operace byla kvůli rozbouřenému moři obtížná. Zúčastnily se jí dva čluny pobřežní stráže, hlídkovací loď chorvatského námořnictva a jedno obchodní plavidlo. Všechny uprchlíky převzala chorvatská loď a dopravila je do přístavu Reggio di Calabria.