Obří trajekt na Kosu začal přijímat uprchlíky, nabídne jim přístřeší

Mohutný lodní kolos pod názvem Eleftherios Venizelos, který slouží jako nouzové středisko pro migranty na řeckém ostrově Kos, začal v noci na dnešek přijímat první uprchlíky. Kolem půlnoci se v okolí lodi shromáždily stovky Syřanů, kteří stáli ve frontách a postupně se naloďovali. Trajekt je vyhrazen právě pro obyvatelé z válkou zmítané Sýrie - u nich je totiž snadnější registrace.

Plavidlo má místo pro asi 2500 běženců a v přístavu by mělo zůstat asi dva týdny, říkají místní představitelé. Co bude dál, se zatím neví. Fakt, že na trajekt mohou jen Syřané, některé další uprchlíky například z Iráku,Afghánistánu či Pákistánu pobouřil. Když je policie v noci na loď nepustila, došlo k menším rozmíškám, které se ale brzy podařilo uklidnit

Uprchlíci na lodi najdou přístřeší, už nebudou muset spát v ulicích města a zároveň se tam budou moci registrovat. Vláda v Aténách plavidlo vyslala, aby ulehčila místním úřadům, které registraci obrovského množství běženců nezvládají. Denně přijíždí kolem 800 nových migrantů.

Trajekt jako nouzové středisko pro migranty na Kosu

Na místě pomáhá mezinárodní tým Lékařů bez hranic. Jeho členové tvrdí, že nemají k dispozici dostatek humanitární pomoci k přerozdělování.  Celé rodiny přežívají bez přístřeší i základních potřeb - voda a jídlo zdaleka nestačí pro všechny. Objevují se rvačky při rozdělování pomoci.

Podle zpravodajky ČTK Terezy Šupové se ale oproti minulým dnům situace u přístavu přece jen změnila a je znát, že uprchlíků ubývá, jak odjíždějí dál do řeckého vnitrozemí nebo využili možnosti jít na trajekt.

Uprchlíci stojí ve frontě před trajektem Eleftherios Venizelos
Zdroj: ČTK/AP/Alexander Zemlianičenko

„Předtím běženci polehávali a posedávali téměř ve všech parcích v okolí městských hradeb, dnes ráno už tam nikdo nebyl. Policie rovněž přístup k plavidlu ohradila a u brány stojí vojáci, kteří dovnitř pouští jen uprchlíky,“ popsala Šupová.

Pomůže provizorní útočiště uklidnit napjaté poměry na Kosu?

Místní úřady doufají, že ano. Publicistka Kateřina Kňapová je v tomto ohledu skeptičtější. „Trajekt není systémovým řešením.  Neřeší to (hlavní problém), že řecká strana nemá absolutně kapacitu se o uprchlíky postarat,“ poznamenala Kňapová.

Dva a půl tisíce míst na trajektu je jen pro Syřany (zdroj: ČT24)