Zama zama aneb zlatokopové bez povolení

Jejich práce je extrémně nebezpečná a často končí smrtí. Tisíce lidí se přesto vydávají každý den do opuštěných zlatých dolů v jihoafrickém Johannesburgu. Naděje na kousek zapomenutého drahého kovu je často jedinou možností, jak se uživit. Zejména pro nelegální přistěhovalce.

Blessing Ndlovu a jeho kamarád Respect Moyo jsou jedni z mmoha imigrantů, jež odešli ze Zimbabwe za lepším životem do Jižní Afriky. Zde je ale čekala možná nejhorší práce na světě - být zlatokopy bez povolení, tzv. zama zama, kteří hledají přivýdělek v podzemních prostorech. V reálu to znamená spouštět se každý den dolů úzkými a klikatými tunely. Skoro bez vzduchu a po tmě.

„Někdy se důl zatřese a kameny začnou padat. Padají dolů šachtou přímo na nás,“ říká Respect Moyo. Pod zem chodí vždy s parťákem, ovšem i tak se bojí. Každý tu prý zná někoho, kdo v podobných dolech zemřel. Pro kousek zlata se tu navíc často zabíjí. I proto se sem za nelegálními přistěhovalci bojí i policie.

V opuštěných dolech číhá na přistěhovalce často smrt (zdroj: ČT24)

I přes všechna rizika jsou z pohledu nelegálních přistěhovalců opuštěné doly mnohdy jediným způsobem, jak si vydělat v Jižní Africe na jídlo. Polovina mladých Jihoafričanů je bez práce a imigranti jsou tak až na samém dně poptávky, kam zaměstnavatelé sahají jen málokdy.

Být zama zama tak znamená riskovat pro vlastní přežití všechno. Včetně svého života.