Příměří na západě Sýrie je prodlouženo do neděle

Skupiny bojující v západní Sýrii se dohodly na prodloužení příměří, které začalo platit ve středu. Týká se pouze města Zabadání u libanonské hranice a dvou vesnic v severozápadní provincii Idlib. Účelem je dohodnout se na stažení rebelů z města Zabadání a na evakuaci civilistů z vesnic. Příměří bude prodlouženo do neděle.

Klid zbraní dodržuje libanonské hnutí Hizballáh, které bojuje na straně syrské armády, a radikální fronta An-Nusra, jež se hlásí k Al-Káidě a v posledních týdnech dobyla nové pozice na západě země.

Armáda před ní začala ustupovat, aby byla schopná ubránit pláň Sahl al-Gháb na severozápadě. Sever a západ Sýrie je domovem hlavně šíitů ze sekty alávitů, kteří Sýrii vládnou a k nimž patří také prezident Bašár Asad.

Zabadání leží poblíž dálnice spojující Damašek s Bejrútem a je považován za baštu sunnitských povstalců na syrsko-libanonské hranici. Armáda za podpory Hizballáhu počátkem července zahájila ofenzivu a ovládla jednu ze čtvrtí v západní části Zabadání. An-Nusra a její spojenci pak začali v odvetě za tuto ofenzivu v Zabadání bojovat o vesnice v Idlibu.

Syrský konflikt začal v roce 2011, vyžádal si 250 000 obětí a miliony Syřanů jsou na útěku. Kromě armády a spojeneckého Hizballáhu bojují Asadovi odpůrci a také skupiny islámských radikálů, z nichž největší je Islámský stát. Proti němu se do bojů zapojily v Sýrii a také v Iráku mezinárodní letecké koalice vedené USA.