Kladení min v pásmu „nedává smysl“, reaguje KLDR na obvinění

Severní Korea odmítla nařčení z údajného nastražování min v demilitarizovaném pásmu. Výbušniny minulý týden zranily dva jihokorejské vojáky. Komise národní obrany KLDR v prohlášení uvedla, že „nedává smysl“, aby zakopala miny na jižní straně hranice, protože tato zařízení používá jen pro svou obranu.

Vyšetřování, které provedla Jižní Korea a výbor OSN, obvinilo Pchjongjang z nastražení min v neutrální oblasti. Miny vybuchly během pravidelné hlídky jihokorejských pohraničníků. Jednoho připravila exploze o obě nohy, druhý přišel o jednu. Incident přiměl Jižní Koreu, aby po 11 letech obnovila propagandistické vysílání přes hranici.

Podle jihokorejská armády byla tato oblast odminovaná a terén vylučuje, aby tam miny zanesla například voda či nějaký posun půdy. Fragmenty z vybuchlých min navíc odpovídají typům, které obvykle používá KLDR.

Demilitarizované pásmo
Zdroj: ČTK/AP

„Pokud chce Jižní Korea dál tvrdit, že šlo o čin naší armády, pak ať zveřejní videonahrávku, jež by to potvrzovala. Pokud nic takového nemá, pak ať se neopovažuje znovu vypustit z úst slova ‚severokorejská provokace‘,“ citovala prohlášení komise severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Jihokorejská armáda uvedla, že kvůli nízké viditelnosti způsobené hustým deštěm a mlhou nezachytily bezpečnostní kamery severokorejské vojáky, jak miny umísťují.

Korea byla v srpnu 1945 rozdělena, přičemž sever se ocitl pod vlivem Sovětského svazu a na jihu měly hlavní slovo USA. Severokorejskému vůdci Kim Ir-senovi se na jaře 1950 podařilo přesvědčit Josifa Stalina o tom, že se v případě masivního vojenského úderu jihokorejská vláda rychle zhroutí. A tak 25. června 1950 vtrhly desetitisíce vojáků Korejské lidové armády do Jižní Koreje.

Korejská válka se stala prvním konfliktem, do něhož vojensky zasáhla OSN. Konflikt trval tři roky a aniž dosáhl původního cíle severokorejského vedení - násilného sjednocení poloostrova - skončil 27. července 1953 tam, kde začal: na 38. rovnoběžce, která dodnes tvoří hranici mezi Severní a Jižní Koreou. Po jednom z nejkrvavějších konfliktů 20. století, v němž zahynuly nejméně tři miliony lidí, přitom bylo uzavřeno pouze příměří, mírová smlouva dosud podepsána nebyla.

Korejská válka
Zdroj: ČT24/ČTK/AP