MF Dnes: Jeden z pěti unesených Čechů plnil v Libanonu tajný úkol

Mezi pěticí Čechů pohřešovaných v Libanonu je i příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík, který údajně nebyl v zemi na soukromé návštěvě, ale plnil zde úkoly tajné služby. Uvedla to MF Dnes s tím, že není známo, co bylo účelem cesty, a neví to ani civilní tajná služba, která se na hledání Čechů zmizelých v Libanonu podílí.

Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí Bikáa nedaleko syrských hranic. Kromě Psíka jde o dva novináře jindřichohradecké televize, advokáta a tlumočníka. Psík údajně do Libanonu jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

Šéf armádní rozvědky Jan Beroun, který původně přišel uklidnit bouřlivou situaci ve službě, tak kvůli kauze stojí po necelém roce před hrozbou odvolání, sdělil MF Dnes vysoce postavený zdroj z bezpečnostní komunity. Kvůli nejasným informacím ohledně Psíkovy mise nyní mezi oběma tajnými službami - vojenskou a civilní - panují neshody. Napjaté vztahy mezi vojenskou rozvědkou (patří pod resort obrany, který nyní ovládá ANO) a civilní rozvědkou ÚZSI (náleží pod ministerstvo vnitra řízené ČSSD) komplikuje rovněž fakt, že Beroun kdysi v civilní tajné službě působil.

Vojenská rozvědka byla na podzim v obtížné situaci, kdy dva její bývalí ředitelé, Ondrej Páleník a Milan Kovanda, měli brzy usednout na lavici obžalovaných v kauze Nagyová. Beroun přišel rozbouřenou situaci uklidnit. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který jej do funkce loni navrhl, na dotaz ohledně jeho nynější pozice neodpověděl.

V Bejrútu o osudu Čechů jednali tento týden náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek a ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Kulhánek se mimo jiné sešel s generálním sekretářem libanonského ministerstva zahraničí Vafíkem Rajmem. Hodnotili spolupráci mezi úřady obou zemí při hledání pohřešovaných Čechů a hovořili o možné cestě ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka do Libanonu. Program ředitele ÚOOZ Šlachty a zástupců policejních složek zahrnoval setkání s vyšetřovatelským týmem libanonské policie. Na místě dál působí zástupci českých bezpečnostních složek a na řešení se podílí i zastupitelský úřad ČR.