Nemuslimům vstup zakázán? Ghetta a no-go zóny jsou podhoubím kriminality v Evropě

Existují v západoevropských městech zakázané zóny? Podle americké stanice Fox News je v Paříži ghett a no-go oblastí - tedy městských čtvrtí, kam se nedoporučuje chodit - jako máku. Stovky etnicky smíšených čtvrtí jsou třeba i v Německu, žádná se ale zatím dlouhodobě nevymkla kontrole. I přes statisíce nově příchozích imigrantů zločinnosti v Německu zatím dramaticky nenarůstá.

V Duisburgu se bojuje o nadvládu nad čtvrtí Marxloh

Boj o nadvládu nad jednou částí města se rozhořel v německém Duisburgu. Policie zahájila ofenzívu proti klanům, které se pokusily policisty vyhnat z etnicky smíšené části Marxloh. Znásobila hlídky, které mají tvrdě pokutovat každý drobný přestupek. Na konci měsíce se zdejšími ulicemi má projít i kancléřka Angela Merkelová.

Jen loni policie v Marxlohu uskutečnila přes 620 velkých zásahů. Na vině je, vedle místních motorkářských gangů, několik rodinných klanů původem z Libanonu. Ne každý člen těchto klanů je sice kriminálník, každý kriminálník ale může počítat s podporou celého svého klanu. Té násilníci využívají nejen při vzájemných střetech. Svorně odmítají, aby policie měla ve čtvrti jakoukoliv autoritu. Samotní policisté v interní zprávě přiznali, že se do čtvrti bojí. To je pro Němce šokující zpráva - tím spíš, že etnicky smíšených čtvrtí jsou v zemi stovky. Třeba v berlínském Neuköllnu už budou cizinci brzy tvořit většinu.

Zásah německé policie
Zdroj: ČT24

S ohledem na strukturu obyvatel je ovšem míra kriminality v německých městech podle policistů až překvapivě nízká a přes statisíce nově příchozích migrantů se epidemie zločinnosti v Německu zatím nekoná. I v Duisburgu dělají problémy především ti, kteří už v zemi nějaký čas žijí. To je jeden z důvodů, proč místopředseda německých policejních odborů Sven Hübner odmítá, že by Německo kvůli uprchlíkům vypovědělo Schengenskou dohodu a uzavřelo hranice.

Marseille jako město kontrastů

I když se v německých městech najdou nebezpečná místa, žádné z nich se dlouhodobě nevymklo kontrole - jako ghetta v jiných západoevropských zemích. Oblasti pod nadvládou gangů třeba v některých francouzských městech existují už dlouho. Často jsou to sídliště, kde žijí rodiny přistěhovalců: mladíci s francouzským občanstvím, kteří nenašli nebo ani nehledali lepší způsob obživy, než je prodávání drog. Ve čtvrtích vládnou drogové gangy a vraždy tu nejsou ničím neobvyklým.

Pouliční nepokoje v Německu
Zdroj: ČT24

Městem nejostřejších kontrastů je například Marseille. Zatímco jinde se problémy soustředí na perifériích, zde jsou drsné čtvrti přímo uprostřed města a těsně sousedí s klidnými obchodními zónami. Jsou to dva světy, které spolu komunikují jen výjimečně. Do čtvrtí, kde vládnou drogoví dealeři, se i policie odvažuje pouze po zuby ozbrojená. Obyvatelé jsou ale přesvědčeni, že jenom represe nepomůže a že minimálně stejně jako do policejních posil by se v těchto čtvrtích mělo investovat i do výchovy dětí, aby z nich nevyrostli další dealeři.

Situace je zde dramatická už přes dvacet let a zoufalost těchto čtvrtí v zásadě nikoho nezajímá. Tento stav už jednou vedl k obrovským násilným nepokojům na francouzských předměstích, kde před deseti lety musela vláda vyhlásit výjimečný stav. A právě z podobných čtvrtí pocházejí i lednoví atentátníci, kteří se místo prodávání drog nechali zlákat tím nejextrémnějším výkladem islámu. Přesto zatím lidi od cesty do těchto čtvrtí odrazuje mnohem víc kriminalita než strach z radikálního islámu. Jsou to jediná místa, u nichž internetové mapy nenabízejí pohled do ulic - kartografové si radši udrželi bezpečnou vzdálenost ze satelitu.

Ghetta a no-go zóny v Evropě (zdroj: ČT24)

Fox News se musela omluvit za reportáž o „zakázaných zónách“

V Paříži po lednových atentátech na redakci časopisu Charlie Hebdo vyvolala velký poprask reportáž americké televize Fox News, podle níž je město prošpikované zakázanými zónami, kam nemuslimové nemají přístup. Zdejší obyvatelé se oprávněně bránili, pařížská radnice dokonce hrozila žalobou s tím, že „byly poškozeny obraz a čest Paříže“, jak uvedla starostka Anne Hidalgová. Se žalobou v únoru souhlasila městská rada.

Hrozba zabrala. Americká konzervativní stanice, která proslula vyhraněným zpravodajstvím, rychle začala ustupovat a nakonec se omluvila. Uvedla, že v Paříži neexistují žádné zóny, do nichž se nesmí chodit a které stojí na náboženském základě. Faktem ale zůstává, že některé čtvrti problematické jsou.

Omluva americkou stanici nezachránila před posměchem. Skeč francouzské Canal Plus vylíčil útrapy novinářů Fox News v Paříži, která je podle nich nejnebezpečnějším městem na světě a na každém kroku jsou tu teroristé. S větším klidem podobné informace Fox News vzali ve Velké Británii. Zprávě o tom, že život ve městě Birmingham zcela ovládli muslimové, se sice vysmál premiér David Cameron, žádná žaloba ale z Britských ostrovů nepřišla.