Muži odsouzení za účast na masakru v Péšávaru dostali trest smrti

Pákistánský vojenský soud vynesl rozsudky smrti nad šesti osobami usvědčenými z účasti na loňském masakru ve škole v Péšávaru. Sedmý účastník střelby dostal doživotí. Během atentátu přišlo o život přes 150 lidí. K útoku se přihlásila pákistánská odnož radikálního Talibanu.

Ozbrojenci zabili 134 žáků a 19 dospělých, většina obětí byly děti pákistánských vojáků.

Země po tomto útoku zřídila devět vojenských soudů a zrušila moratorium na výkon trestů smrti za terorismus.

Letos v dubnu bylo ale vykonávání rozsudků smrti vynesené vojenskými soudy pozastaveno, protože zrušení moratoria vyvolalo obavy ohledně spravedlivosti procesů a rozsahu pravomocí armády. Organizace pákistánských právníků se obrátila s peticí na Nejvyšší soud a kritizovala nedávno schválený ústavní dodatek, který povoluje vojenským soudům soudit podezřelé teroristy.

Vojenské tribunály jsou legitimní, rozhodl nejvyšší soud

Debatu na toto téma nejvyšší soud minulý týden ukončil rozhodnutím, že vojenské tribunály jsou legální. Zároveň konstatoval, že odsouzení by měli mít právo na odvolání.

Dnes armáda oznámila, že jeden z tribunálů odsoudil k smrti dalších sedm osob - kromě šestice mužů zapojených do masakru v Péšávaru i muže, který má na svědomí vražedný útok proti vojákům v Karáčí.

„Odsouzení měli právo na spravedlivý proces při respektování všech procesních formalit a měli při své obhajobě přístup k právní pomoci,“ uvedla armáda. Dodala, že rozsudky schválil šéf armády generál Rahíl Šaríf.

Odsouzení podle prohlášení mají stále možnost proti rozsudku se odvolat, i když „se ke zločinům před soudem přiznali.“ Tuto informaci ale nebylo možné potvrdit z nezávislých zdrojů, protože procesy před vojenskými soudy jsou nepřístupné veřejnosti.

Od zrušení moratoria na výkon poprav bylo podle agentury AFP v Pákistánu už oběšeno téměř 200 odsouzenců.