Boje v Jemenu zasahují zdravotnictví a ohrožují miliony tamních dětí

Eskalace bojů v Jemenu způsobila rozklad tamního zdravotnictví, kvůli čemuž se miliony dětí mohou nakazit nemocemi, jako jsou spalničky nebo zápal plic. Nejmladší obyvatele nejchudší arabské země zároveň ohrožuje podvýživa. Informoval o tom Dětský fond OSN (UNICEF).

Mnoho nemocnic a zdravotních středisek v Jemenu pořádně nefunguje a očkovací program v zemi byl podle UNICEF přerušen. „Přímo v konfliktu bylo zabito okolo 280 dětí. To je velmi tragické,“ řekl agentuře Reuters regionální ředitel UNICEF Peter Salama. „Ještě tragičtější je ale to, že statisíce dalších dětí mohou zemřít v důsledku konfliktu, a to kvůli nemocem, jimž se dá zabránit, v kombinaci s podvýživou,“ varoval.

Asi 2,6 milionu dětí mladších 15 let hrozí kvůli přerušení očkovacího programu nákaza spalničkami, na 2,5 milionu dětem hrozí kvůli špatné hygieně a nedostatku bezpečné vody průjmová onemocnění. A pokud se situace v zemi bude nadále zhoršovat, může závažná nebo akutní podvýživa postihnout přes půl milionu dětí mladších pěti let.

OSN před časem uvedla, že tváří v tvář hrozící humanitární katastrofě v Jemenu potřebuje 1,6 miliardy dolarů (přes 39 miliard korun). Doposud se podařilo shromáždit 12 procent z této částky, uvádí Reuters. Podle UNICEF potřebuje humanitární pomoc 80 procent z 20 milionů lidí žijících v Jemenu. 

Jemenský konflikt zuří od loňského září, kdy šíitské oddíly obsadily hlavní město Saná a držely v domácím vězení prezidenta Hádího a členy jeho vlády. Ti následně uprchli do Adenu a z něj někteří do Saúdské Arábie. Rijád v březnu sestavil koalici, která ve snaze bránit Hádího zájmy zahájila letecké údery na Jemen. Írán přiznává, že šíitským povstalcům poskytuje politickou a humanitární pomoc, popírá ale, že je vyzbrojuje. Boje se poněkud uklidnily v polovině června, kdy začal ramadán, ale teď pokračují. Kvůli konfliktu docházejí v 25milionové zemi zásoby jídla, vody i léků, které se snažily do Jemenu během příměří dostat humanitární organizace.