Asadovi se rozpadá Sýrie. Diktátor doufá v udržení diplomatických sňatků

Syrský poločas rozpadu (zdroj: ČT24)

Jeho zemi už opustila téměř pětina obyvatel, výraznou část státu nemá ve své moci a granáty rebelů už dopadají i na samotné hlavní město. Diktátor Bašár Asad poprvé otevřeně přiznal, že ztrácí kontrolu nad zemí – už jen tím, že nemá dostatek vojáků, tedy hlavní opory svého režimu. Další udržení moci tak zřejmě stojí a padá s podporou hlavních spojenců – Ruska a Íránu.

Syrská armáda v minulých týdnech ztratila další oblasti a začalo se spekulovat o její vyčerpanosti. Konflikt v Sýrii trvá déle než čtyři roky a zahynulo při něm na 250 tisíc lidí. Podle dřívějších zpráv drží radikálové z organizace Islámský stát (IS) až polovinu syrského území. Jde hlavně o řidčeji obývané oblasti na severu a východě země. Vojsko je soustředěno kolem Damašku a brání oblasti na západě Sýrie, které obývají menšinoví alávité. K nim patří Asad a zbytek syrského vedení.

„Armáda je výkonná, má k dispozici vše, ale nedostává se jí lidí,“ řekl Assad v televizním projevu. Skupiny, které se snaží jej svrhnout, podle něj dostávají průběžně podporu států, které za nimi stojí. Tyto státy na některých místech do bojů přímo vstoupily, prohlásil s odkazem na Turecko a některé arabské země, které jsou součástí letecké koalice bojující proti IS. Turecko se k bojům připojilo až v pátek po atentátu, který IS spáchal na jeho území a zabil v pohraničí 32 lidí.

Situace v Sýrii
Zdroj: pietervanostaen.wordpress.com/ČT24

Asad se zatím stále může opřít o Rusko, které nezměnilo názor ani po úterní schůzce svých diplomatů se saúdskými kolegy. Asadovy síly chce zahrnout do protiislamistické koalice, což většina ostatních států nesdílí. „Nejde o to sestavit klasickou koalici s nejvyšším velitelem a s armádami, které budou plnit jeho rozkazy. Jde o to koordinovat akce těch, kteří proti terorismu bojují už nyní,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zdůraznil, že Asad na rozdíl od bojovníků Islámského státu neohrožuje žádnou sousední zemi.

Ministr Ádil Džubajr v Moskvě řekl, že postoj Rijádu vůči konfliktu v Sýrii se nemění. Podle něj není pro Asada v budoucí Sýrii místo. Rázně odmítl možnost zapojení své země do koalice proti IS, v níž by byla také syrská vláda. „S tím nepočítáme,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ruský prezident Vladimir Putin v červnu prohlásil, že by se proti IS mělo spojit několik zemí, a jmenoval Turecko, Irák, Saúdskou Arábii a Asadovu armádu. Lavrov se pokouší tento návrh prosazovat a zkoušel to i minulý týden v Dauhá. Tvrdí, že bojovat proti IS je v zájmu Arabů, Turecka i Západu, stejně jako je to v zájmu Asada.