Uprchlíci na Kosu se vzbouřili kvůli pomalým řeckým úřadům

Uprchlíkům na řeckém ostrově Kos došla trpělivost s pomalou administrativou a na protest zablokovali hlavní pobřežní silnici. Policisté ve snaze situaci uklidnit použili hasicí přístroje a obušky, takže se stovky uprchlíků daly v obavách na útěk.

„Chceme doklady, chceme jíst,“ skandoval bouřící dav. Starosta města Kos Jorgos Kyritsis řekl, že místní úřady, včetně policie a pobřežní hlídky, si nejsou schopné s přílivem běženců poradit. „Situace na ostrově se vymkla kontrole. Je tu reálná hrozba krveprolití,“ varoval.

Podle nejmenovaného řeckého činitele na ostrov přijede oddíl pořádkové policie a další policejní posily z dvou sousedních ostrovů.

Ke Kosu, který je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací Řecka, denně připlouvají z Turecka čluny se stovkami běženců. Většina z nich pochází ze Sýrie a Afghánistánu. Řecké úřady se je snaží zaregistrovat a poskytnout jim přístřeší a jídlo. Pro jejich registraci byl vyčleněn stadion, před nímž se tísní dav asi 1500 lidí. Dobu, po kterou musí čekat na registraci, tráví uprchlíci v provizorních táborech v parcích a na náměstích.

Napětí panuje i na dalších řeckých ostrovech. Od začátku roku k nim dorazilo na 124 000 uprchlíků, což je 750 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Pobřežní stráž v úterý oznámila, že od pondělka musela při sedmi oddělených akcích poskytnout pomoc 329 uprchlíkům u břehů ostrovů Kos a Lesbos.

Uprchlíci na Kosu
Zdroj: Reuters/Yannis Behrakis

Uprchlík z Damašku: Budeme se zkoušet dostat do Evropy každý den

Mnoho uprchlíků nastupuje na čluny v Turecku. Tamní pobřežní stráž oznámila, že v úterý pomáhala skupině 330 Syřanů, kteří se k Řecku vydali na osmi člunech. Bylo mezi nimi několik desítek dětí včetně pěti novorozenců, některé z žen byly těhotné. „Říkali nám, že nás Evropa přijme, ale zavřela nám dveře před nosem. Budeme se snažit dostat se do Řecka každý den,“ řekl uprchlík Abdal z Damašku.

Podle výpovědi několika Syřanů na moři čluny zastavila řecká pobřežní stráž, nařídila vylít benzin do vody a ponechala čluny jejich osudu. To ale mluvčí řecké stráže kategoricky popřel. Incident se stal podle něj ve vodách u tureckého města Bodrum a řecká stráž při něm nebyla.

Turecko přijalo na své území od začátku syrských bojů na 1,8 milionu syrských uprchlíků. Minulý týden prý turecká pobřežní stráž musela z moře pomáhat 700 uprchlíkům, což je týdenní rekord.

Ve Středozemním moři se pohřešuje dalších 50 migrantů

Asi 50 migrantů se pohřešuje poté, co se s nimi v Sicilském průlivu převrátila loď. Dalších 50 běženců se podařilo zachránit italskému námořnictvu, které je odveze na ostrov Lampedusa. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) do začátku letošního srpna zahynulo během plavby do Evropy přes Středozemní moře 2000 lidí, které z jejich domovů v Africe nebo na Blízkém východě vyhnala válka nebo zoufalá ekonomická situace. Cesta z Libye přes moře do Itálie je nejvíce nebezpečná.

Před necelým týdnem se při lodním neštěstí nedaleko libyjských břehů utopily stovky lidí. Do dneška se pohřešuje asi 200 lidí, kteří se za lepším životem do Evropy snažili dostat na zcela přeplněném plavidle. Okolo 370 běženců se podařilo zachránit.