Americkému novináři hrozí za špionáž v Íránu až 20 let vězení

V Teheránu proběhlo zřejmě poslední slyšení v procesu s americkým novinářem íránského původu Jasonem Rezaianem. Ten čelí obvinění ze špionáže a spolupráce se znepřátelenými vládami, za což mu hrozí deset až dvacet let vězení. Rozsudek by mohl padnout do týdne. Uvedla to jeho advokátka Lejla Ahsanová.

Čtvrté neveřejné jednání v procesu s Rezaianem, které proběhlo v pondělí, by mělo být zároveň posledním. Právnička Ahsanová uvedla, že se snažila dokázat Rezaianovu nevinu. Nyní je prý na soudci, zda mu veškerá dosavadní jednání budou stačit, nebo zda bude chtít další slyšení.

Devětatřicetiletý Rezaian se narodil ve Spojených státech, kde strávil většinu života. Má americké a íránské občanství, ale Írán koncept dvojího občanství neuznává a proces považuje za čistě íránskou záležitost. Od roku 2012 byl vedoucím redakce listu The Washington Post v Teheránu, jeho manželka a dva fotografové byli zadrženi loni v červenci v íránském hlavním městě. Všichni až na Rezaiana byli později propuštěni.

K případu se dříve vyjádřil i americký prezident Barack Obama. Obvinění vznešená proti Rezaianovi označil za nejasná a požádal Írán, aby novináře propustil.

Novinář Jason Rezaian
Zdroj: ČTK/AP/Vahid Salemi

Proces se koná před revolučním tribunálem v Teheránu, což je speciální soud, který se zabývá citlivými případy, včetně těch, které se dotýkají národní bezpečnosti. Soudce je podle agentury AP znám svými přísnými verdikty.

Novinářova matka Mary Rezaianová před reportéry zopakovala, že její syn byl normálním novinářem a pracoval v Íránu stejně jako všichni ostatní. Proces se podle ní změnil v politickou záležitost. „Jestli je soudnictví opravdu nezávislé, ať zorganizují veřejný proces a dokážou, zda můj syn udělal něco špatného,“ uvedl Rezaianová. „Nemohou dokázat, že je špion, protože neexistují žádné důkazy,“ dodala.