Berlíňané brání svůj Mauerpark před developery a radnicí

Jaký osud čeká berlínský Mauerpark? (zdroj: ČT24)

Amatérské koncerty, pikniky, populární bleší trh. Už i cestovní kanceláře doporučují Mauerpark jako ukázku typicky berlínské uvolněné atmosféry. Přitom za časů NDR a NSR byl park územím smrti pod dohledem odstřelovačů, neboť jej v roce 1961 proťala Berlínská zeď. Po sjednocení obou zemí spadla Berlíňanům do klína zelená plocha uprostřed města, jež kdysi bývala pruským vojenským cvičištěm.

Lidovým radovánkám v Mauerparku však může být brzy konec. Radnice totiž rozhodla o částečném zastavění území. To se části obyvatel Berlína velmi nelíbí - v krátké době čtyřicet tisíc z nich podalo stížnost proti stavbě. Berlíňané tak svůj trochu omšelý park tvrdě brání, i když se metropoli zoufale nedostává bytů.

Plán radnice počítá s tím, že se má stavět jen v menší části parku. Vedle luxusních bytů má vzniknout i domov důchodců a sociální byty. „Když lidé mají peníze, kupují si za ně i klid. Tady v parku je o víkendu dost rušno, lidé grilují, je tu hudba. Máme obavy, že se to všechno zakáže,“ varuje Ralf Engelke z Aliance pro Mauerpark, který je spolu s dalšími aktivisty připraven zabránit zastavění Mauerparku, třeba i za cenu okupační blokády.

K argumentům radnice o potřebnosti nových bytů, bez jejichž vzniku prý nebude možné čelit neustálému růstu nájemného, dodává Engelke, že se jedná o demagogii. „Jen na Postupimském náměstí je 50 tisíc čtverečních metrů kancelářských prostor, které nikdo nevyužívá,“ tvrdí Engelke.

Může se tak opakovat situace z minulého roku. Berlíňané tehdy v referednu zakázali zastavět byť jen část vysloužilého letiště Tempelhof, které rovněž slouží jako park.