Nová role pro slovenské paralympioniky. Školí se na motivátory

Úspěšní paralympici budou pomáhat handicapovaným spoluobčanům (zdroj: ČT24)

Slovensko řeší, jak zapojit do pracovního života handicapované sportovce. Lidé, kteří často vystudovali vysoké školy a úspěšně reprezentují zemi pod Tatrami, si kvůli postižení v řadě případů nedokázali najít práci a přežívali ze sociálních dávek. První padesátka z nich teď absolvuje školení na motivátory. Budou pomáhat pacientům po vážných úrazech s návratem do běžného života.

Nová pracovní výzva se týká například Veroniky Vadovičové. Ta je dvojnásobnou mistryní světa a dvojnásobnou olympijskou medailistkou ve sportovní střelbě. Vedle tréninku právě dokončuje kurz, který z ní udělá motivátorku. „Mně samotné změnil sport život a chtěla bych, aby lidé, kteří měli nepěkný osud nebo nějaké zdravotní problémy, si díky němu našli nový smysl života,“ povídá Vadovičová.

Bude působit v Národním rehabilitačním centru Kováčová, které učí postižené pacienty po vážném úraze soběstačnosti. „Pacientům vysvětlíme, jak se dá přejít z vozíku do postele. Když jim to ale ukáže motivátor, který je sám handicapovaný, tak to ten dotyčný vezme úplně jinak,“ tvrdí ředitelka centra Olga Zábojníková.

Ostatně právě zde začalo svou sportovní kariéru mnoho slovenských paralympioniků. Nyní tu budou mít za úkol vrátit lidem po vážných zraněních opět chuť do života a na vlastním příkladu jim ukázat, jakých úspěchů - třeba ve sportu - je možné i s handicapem dosáhnout.

Veronika Vadovičová, zlatá medailistka z paralympiády v Pekingu 2008
Zdroj: ČTK/AP/Elizabeth Dalziel

Paralympijský vítěz bude mít na Slovensku stejnou odměnu jako zdravý sportovec

„Z lidí, kteří by byli jen na Úřadu práce, jsou najednou aktivní jedinci, kteří nepotřebují žádnou sociální dávku a mohou využít svůj potenciál,“ pochvaluje si Ján Riapoš, předseda Slovenského paralympijského výboru.

Riapošovi se navíc podařilo přesvědčit vládu, aby smazala dosavadní rozdíl v odměňování slovenských reprezentantů.

V praxi to znamená, že za zlatou medaili z paralympiády v Riu 2016 bude příslušnému sportovci vyplaceno v přepočtu asi jeden a čtvrt milionu korun.

To je stejná částka, jakou obdrží olympijský vítěz v barvách Slovenska z řad „zdravých“ sportovců. „Paralympijští sportovci mají i nárok na příspěvky k důchodům,“ dodává slovenský premiér Robert Fico.