Francouzský soud uznal občanství pro děti náhradních matek

Paříž – Děti narozené náhradním matkám mimo území Francie mají mít plné právo získat francouzské občanství. Rozhodl o tom s konečnou platností soud. Podobně narození mohou podle verdiktu také získat rodný list, kde budou uvedeni oba biologičtí rodiče. V samotné Francii je tzv. náhradní mateřství zakázané.

Děti, které se takto narodily francouzským rodičům po zákroku v zahraničí, dosud žily v jakémsi provizoriu, protože jim úřady odmítaly vydat dokumenty. 

Kasační soud, což je ve Francii nejvyšší odvolací instance, rozhodoval poté, co Evropský soud pro lidská práva loni nařídil, aby Paříž v tomto ohledu změnila své zákony. Podle něj je odmítnutí uznat identitu dítěte narozeného z náhradní matky v rozporu s jeho základními lidskými právy. 

Náhradní neboli surogátní mateřství není ve Francii stejně jako v několika dalších evropských zemích povoleno. Rodiče, kteří jinak nemají šanci mít vlastní dítě, proto vyhledávají služby náhradních matek v zahraničí.

Náhradní matky většinou v děloze odnosí embryo, které vznikne oplodněním vajíčka biologické matky spermiemi jejího partnera. Někdy ale náhradní matku využívají i páry homosexuálů a náhradní matka pak bývá i biologickou matkou dítěte.  

Ve Francii dosud takové děti žily v jakémsi vzduchoprázdnu, protože úřady jim odmítaly vydat rodné listy či jakékoli další dokumenty. Úředně neměly ani žádné rodiče, což by mohlo znamenat problémy v případě, že by se rodiče rozešli nebo jeden z nich zemřel.