Papež v Bolívii žádal o odpuštění za hříchy spáchané na indiánech

Santa Cruz - Papež František požádal během návštěvy Bolívie o odpuštění za prohřešky, kterých se v minulosti katolická církev dopustila na indiánech. V jedné ze svých nejdelších řečí papež kritizoval přístup vyspělého světa k chudým zemím a nazval ho kolonialismem. Hlava katolické církve je od neděle na týdenní cestě po Jižní Americe. Během pátku odcestoval do Paraguaye.

„Pokorně žádám o odpuštění, nejen za prohřešky samotné církve, ale i za zločiny spáchané na domorodých obyvatelích během takzvaného dobývání Ameriky,“ prohlásil František před aplaudujícím davem v bolivijském městě Santa Cruz. Podle papeže byly „ve jménu Boha“ na domorodcích spáchány těžké hříchy. V roce 1992 se za „bolest a utrpení“ domorodých obyvatel Latinské Ameriky omluvila i tehdejší hlava katolické církve Jan Pavel II.

„Pro Bolívii nebo Ekvádor je to velké téma. Týká se zločinů, které páchali Španělé na indiánech při dobývání Ameriky. Je to živé téma, které se dodneška řeší,“ upozornil Carlos González Sháněl, korespondent mexické televize Televisa ve vysílání ČT24.

Papež kritizoval priority současného světa, který nebere ohled na chudé

František, který je znám jako zastánce chudých a lidí z okraje společnosti, si získal přítomné i tvrdou kritikou současného ekonomického řádu, který podle něj nedbá na strádající lidi ani přírodu, ale je zaměřený čistě na maximalizaci zisku. „Nebojme se to říci: Chceme změnu, opravdovou změnu, strukturální změnu,“ prohlásil papež.

Papež František v Bolívii
Zdroj: Reuters/David Mercado

Současný „nový kolonialismus“, který zhoršuje postavení chudých, na sebe podle Františka bere například podobu úvěrových společností, dohod o volném obchodu či přísných úsporných opatření, která „vždy utáhnou opasek pracujícím a chudým“.

Příčinou válek a násilností je individualismus, varoval František

Na předchozí mši v Santa Cruz papež před stovkami tisíc věřících odrazoval od konzumního způsobu života, který podle něj jen buduje překážky mezi lidmi. Před třemi dny při mši před více než milionem lidí v ekvádorské metropoli Quito vyzval k většímu prokazování lidskosti a respektu k rozmanitosti a označil za příčinu válek a násilností individualismus.

Kromě zástupů věřících papež František na své první delší návštěvě rodného kontinentu hovoří také s politiky, duchovními i s lidmi na okraji společnosti - vězni, obyvateli slumů a nemocnými. Do rodné Argentiny František nezavítá, částečně proto, aby se vyhnul zapojení do politické kampaně před letošními prezidentskými volbami.