Napětí v Zakarpatí trvá: Lvovem otřásly exploze u policejních stanic

Kyjev - Od vleklého konfliktu na Donbasu se pozornost naplno přesunula na opačnou stranu země. Napětí na západě Ukrajiny dál živí radikálové z Pravého sektoru. Tajná služba po nedělním incidentu v Mukačevu zatkla dva její členy, v úterý navíc ve Lvově vybuchly nálože a zranily dva policisty. Události mají podle vyšetřovatelů souvislost.

Napětí na Zakarpatí pokračuje. Výbuch ve Lvově zranil dva strážníky (zdroj: ČT24)

Při explozích u dvou policejních strážnic byli ve Lvově těžce zraněni čtyřiadvacetiletý poručík a jednatřicetiletá inspektorka. Policie mezitím oznámila dopadení dvou podezřelých z incidentu v Mukačevu. „Dva naši bojovníci se dobrovolně vzdali SBU,“ uvedl jeden z velitelů Pravého sektoru Andrij Stempickyj. „Cílem je poskytnout úplné informace o Zakarpatsku a darebácích, kteří tu vládli, a zároveň skoncovat s přívalem lží na Pravý sektor,“ dodal. Mluvčí SBU naopak tvrdí, že zatčení dvou podezřelých bylo výsledkem speciální operace, zadržení byli na útěku před zákonem a byli ozbrojeni.

Násilnosti u Mukačeva, které rozpoutali ozbrojenci z Pravého sektoru, si o víkendu vyžádaly tři lidské životy a desítku zraněných. Ozbrojencům se mezitím podle médií nejspíše podařilo uprchnout z obklíčení, každopádně se je policistům až dosud nedařilo dopadnout. Příčinou střelby byl zřejmě spor o výnosy z pašování cigaret.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí označil incident za pokus destabilizovat situaci „v hlubokém týlu“ válčící země a nařídil policii a SBU odzbrojit všechny nezákonné formace. Žádná politická strana podle něj nesmí vytvářet vlastní ozbrojené složky. Ještě dříve premiér Arsenij Jaceňuk nařídil propustit všechny zakarpatské celníky a nahradit je pracovníky z jiných částí země.

Politický geograf Vincenc Kopeček

„Žádný stát nemůže dlouhodobě existovat s milicemi, s paramilitárními organizacemi, které nejsou pod vládní kontrolou. V nejbližších měsících to ale bude obtížné, protože Ukrajina tyto jednotky potřebuje v případě dalších eskalací bojů v Donbasu. V postsovětském prostoru jsme ale viděli spoustu příkladů – z Gruzie, Ázerbájdžánu – kdy tyto formace ve spojení s politickými stranami napáchaly škody, rozpoutaly občanskou válku.“

Ukrajinské ministerstvo vnitra označilo za vůdce útočníků v Mukačevu 32letého velitele záložního praporu Pravého sektoru Romana Stojku, bývalého zakarpatského kriminalistu, který byl v roce 2009 z řad policie propuštěn.

Extremisté se odmítají nechat odzbrojit

Pravý sektor tvrdí, že jeho členové byli napadeni bandity napojenými na místního zákonodárce Mychajla Laňa. Ten se ale od případu distancoval. „(Oblastní šéf Pravého sektoru) zopakoval to, co říká Pravý sektor od začátku: 'My jsme se jen bránili, my jsme opětovali palbu. Místní strážci pořádku stříleli jako první,'“ informoval redaktor ČT Pavel Novotný. Skupina se prý nehodlá nechat odzbrojit. Do budoucna doufá, že by mohla být začleněna do některých ukrajinských struktur.

Podle některých zdrojů byl příčinou incidentu spor mezi různými skupinami o rozdělení pašeráckých tras. Pravý sektor v Zakarpatské oblasti, sousedící s Maďarskem, Polskem a Slovenskem, údajně inkasoval „daň“ z pašování cigaret a vymáhal výpalné od dalších podnikatelů. Celý pašerácký byznys měl prý pod palcem nikoliv Pravý sektor, ale syn náčelníka pohraničníků.

  • Mukačevský incident se podle médií stal zatím největším střetem mezi Pravým sektorem, který patřil k hnacím silám loňského svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče, a silovými složkami kyjevské vlády. Premiér Jaceňuk to vidí trochu jinak. „Nebylo to o Pravém sektoru, ale problém tkví v korupci, pašování a ve zbraních na ulicích,“ řekl.

Ve Lvově byli v úterý při explozích u dvou policejních strážnic těžce zraněni čtyřiadvacetiletý poručík a jednatřicetiletá inspektorka. Útoky podle ministerstva vnitra souvisejí s mukačevským incidentem.