Pan Ki-mun: Svět dokázal zastavit epidemii AIDS

Addis Abeba - Za posledních patnáct let se podle OSN podařilo snížit počet nově nakažených virem HIV o třetinu a mrtvých až o 40 procent. Naděje dožití stoupla u nakažených o necelých dvacet let, tedy na 55 let. „Svět dokázal zastavit epidemii AIDS,“ komentoval výsledky generální tajemník OSN Pan Ki-mun. K pokroku v boji s virem HIV přispěla i lepší dostupnost léků a péče.

Boj s virem HIV, malárií a dalšími těžkými chorobami ve světě byl jedním z osmi cílů, které si OSN stanovila před 15 lety do nového tisíciletí. Podle Organizace spojených národů pro boj s AIDS (UNAIDS) se cílů v boji s nemocí podařilo dosáhnout už nyní, více než pět měsíců před vypršením lhůty na konci tohoto roku.

Dalším „ambiciózním, ale realistickým“ cílem by podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna mělo být úplné vítězství nad epidemií do konce roku 2030. K dosažení tohoto cíle by bylo podle zprávy UNAIDS potřeba navýšit prostředky na boj s AIDS ze současných asi 22 miliard dolarů na následujících pět let, na osm až dvanáct miliard dolarů ročně. Nadcházejících pět let totiž bude v boji s AIDS prý klíčových.

Přístup k lékům má už 15 milionů nemocných

Kolem roku 2000 zemřely ročně na následky AIDS asi dvamiliony lidí, nyní je to asi 1,2 milionu. UNAIDS doufá, že do roku 2030 je možné dosáhnout pouhých 200 tisíc nově nakažených za rok. K pokroku v boji s chorobou výrazně pomohla i vyšší dostupnost léků. Zatímco v roce 2000 mělo přístup k potřebným medikamentům jen 700 tisíc nemocných, nyní je to už 15 milionů.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají. Díky moderní léčbě pacienti mohou žít výrazně déle. Lékaři ale zdůrazňují, že i když moderní terapie má méně vedlejších účinků, přesto je stále nepříjemná a nemoc nevyléčí.

Organizace UNAIDS svou zprávu představila v etiopské metropoli Addis Abebě, kde se v současnosti radí kolem 5000 delegátů ze 193 zemí světa o nových cílech OSN na zlepšení života lidí. Příští rok by měly nahradit cíle stanovené v roce 2000.

Nakažených virem HIV podle OSN významně ubývá (zdroj: ČT24)