Po srážce vlaků v Johannesburgu je v nemocnici přes 300 lidí

Johannesburg - Při srážce dvou osobních vlaků na jihu největšího jihoafrického města Johannesburgu se zranily stovky cestujících, 326 lidí skončilo v nemocnici a někteří jsou poraněni vážně. Není ale hlášeno žádné úmrtí.

Oba vlaky odjížděly do města Soweto. Jedna souprava se údajně zastavila na pokyn signalizace na trati a druhý vlak do ní zezadu v plné rychlosti narazil. "Vlak vepředu stál. Ten za ním dostal povolení k jízdě a narazil přímo do něj takovou silou, že se při té kolizi jednotlivé vagony rozdělily, popsala svědkyně střetu Xolisile Khozaová.

K nehodě, jejíž příčiny se teprve zjišťují, došlo mezi dvěma nádražími v páteční špičce. Nehoda se obešla bez obětí, víc než 300 cestujících se ale zranilo. Jde hlavně o úrazy krční páteře a hlavy a různé zlomeniny. „Zatím máme lidi s lehkými až těžkými poraněními, ale nikoho v kritickém stavu,“ řekla mluvčí záchranářů Nana Radebeová s tím, že hasiči dál pátrají po cestujících, kteří mohli uvíznout v troskách. Pro stovku lidí, kteří vyvázli bez zranění, byly přistaveny autobusy.

Nehody vlaků a jejich následné vykolejení jsou v nejrozvinutější ekonomice Afriky poměrně běžné. Jihoafrická republika se totiž potýká s problémy v oblasti infrastruktury - a to včetně častých nedostatků energie.