Taxikář, který vezl zmizelé Čechy, je bratrem muže zadržovaného v ČR

Bejrút - Řidič taxi, z něhož zmizelo pět Čechů na východě Libanonu, je bratrem Alího Fajáda - muže zadrženého loni v Praze pro podezření ze spolupráce s teroristy. Oznámila to libanonská rozhlasová stanice Voice of Lebanon. Příbuzenský vztah Fajáda a Saíba Muníra Taána prý potvrdili členové rodiny. Fajád spolu s dalšími dvěma muži v současné době čeká v české vazbě na vydání do USA. Podle libanonské agentury NNA Čechy unesli neznámí ozbrojenci právě ve snaze zorganizovat Fajádovu výměnu. To dnes odmítla jeho rodina na internetu i on sám prostřednictvím advokáta.

V Libanonu skupina nebyla poprvé. Už před několika týdny tam s jedním z českých advokátů zadržovaného cizince natáčela reportáž o poměrech v jeho rodině. „Chtěl médiím i soudu ukázat, že ten pan Fayad je vlastně obyčejný člověk,“ řekla zaměstnankyně právní kanceláře Pavla Švábová. Jako protislužbu měl advokát zprostředkovat natáčení na libanonsko-syrských hranicích a právě při něm Češi zmizeli.

Padesátiletý Taán řídil automobil, z něhož pětice Čechů v údolí Bikáa na východě Libanonu zmizela. V autě našla policie v sobotu opuštěné zavazadlo s jejich penězi a videokamerami. Z vozidla zmizel i řidič. Podle zprávy libanonské agentury NNA Čechy očividně unesli neznámí ozbrojenci ve snaze zorganizovat výměnu za Fajáda. Dosud se mělo za to, že Taána s Fajádem spojuje jen fakt, že pocházejí ze stejné vesnice. Souvislost libanonského incidentu s Fajádem zadržovaným v Praze naznačuje i dnešní zpráva Blesku, podle níž jeden z unesených Čechů byl v pražském procesu s Fajádem tlumočníkem a druhý zřejmě obhájcem. Zdroj své informace list neuvádí.

  • Advokát Vladimír Řičica, jehož kancelář Alího Fajáda zastupuje, uvedl, že jeho klient je celou záležitostí šokován a „zcela vylučuje jakoukoli možnou souvislost mezi zmizením pohřešovaných osob a jeho rodinou“. V České republice prý Fajád neusiluje o nic víc než o spravedlivý proces.

Podle některých libanonských médií už únosci začali vyjednávat o podmínkách. Případná výměna zajatců za zadržovaného muže by se ale nejspíš neobešla bez problémů. „Do možné výměny by musely být zapojeny Spojené státy a ty jen velice neochotně přistupují na výměnu lidí, především těch, kteří byli podezřelí z terorismu,“ uvedl bezpečnostní expert Andor Šándor s tím, že je třeba počkat na to, co budou únosci konkrétně požadovat.

Agentura NNA uvedla, že libanonská armáda prohledává místní hotely a zřídila v údolí Bikáa kontrolní posty ve snaze nalézt unesené osoby. Zatím nejsou zprávy, že by pátrání bylo úspěšné.

O situaci bude opět jednat krizový štáb ministerstva, který se podle mluvčí sejde v úterý ráno. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové „žádné spekulace, které se objevují v médiích, nebude ministerstvo s ohledem na pátrací akci komentovat, pokud nastane v případu jakýkoli vývoj, pak o něm bude informovat“. Případem se zabývají české tajné služby, které pracují s několika verzemi. Jejich společným jmenovatelem je možnost, že únos skutečně souvisí s Fajádem a jeho zadržením v Česku.

V USA hrozí Libanoncům doživotí

Spojené státy viní Alího Fajáda a jeho dva druhy Faouzi Jabera a Chálida Marabího z toho, že chtěli prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Trojice vinu i své vydání odmítá, v USA jí hrozí až doživotí.

Letos v červnu ale pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí o přípustnosti jejich vydání do USA s odůvodněním, že Spojené státy nedaly dostatečné záruky ohledně toho, že muži nebudou ve vězení podrobeni nelidskému zacházení. Městský soud v Praze si tak bude muset od USA vyžádat upřesnění.

Jaber s Marabím pocházejí z Pobřeží slonoviny, Fajád je Libanonec s ukrajinským občanstvím. Konečný souhlas s extradicí mužů musí vyslovit český ministr spravedlnosti.