V Austrálii se demonstrovalo. Pro i proti imigraci

Sydney - Několik stovek lidí se v neděli sešlo v australských městech na ohlášených shromážděních proti imigraci. Podporu přistěhovalcům přišli naproti tomu vyjádřit stoupenci imigrace, k oddělení obou táborů a zabránění násilnostem byly povolány jednotky pořádkové policie. Zadrženo bylo pět lidí, oznámila policie podle agentury AFP.

V centru Sydney se policisté snažili zabránit střetům mezi stovkou demonstrantů z krajně pravicové skupiny Reclaim Australia (Získejme zpátky Austrálii) a zhruba 250 jejich názorovými protivníky. Nacionalisté provolávali hesla jako „Ne šaríi (islámskému právu)“, aktivisté vyjadřovali solidaritu s přistěhovalci voláním „ne rasismu, ne islamofobii“.

Podobná shromáždění se v neděli uskutečnila také v hlavním městě Canberra, v Perthu a v Hobartu na ostrově Tasmánie.

V Mackay na severovýchodě země promluvil k protiislámským demonstrantům poslanec z řad konzervativní většiny George Christensen. Vyjádřil jim svou podporu, zároveň ale kriticky poukázal na „zarmucující“ přítomnost neonacistů na shromážděních v Sydney a Melbourne.

Demonstrace proti imigraci zorganizovala především skupina Reclaim Australia spolu se stranou Povstaň Austrálie. Už v sobotu se jedna z nich konala v Melbourne, také tam zasahovala policie. 

Představitelé skupiny Reclaim Australia uvedli, že cílem jimi organizovaných mítinků je „vynést na světlo reakci veřejnosti na nedávná zvěrstva spáchaná islámskými radikály v Austrálii a v cizině“.

V australských městech se sešli odpůrci i zastánci imigrace (zdroj: ČT24)