Čína vypověděla údajné teroristy. Ti tvrdí, že sledovali video o Čingischánovi

Peking - Čína vypověděla ze země 20 cizinců, které zadržela počátkem července pro podezření z napojení na teroristickou organizaci. Skupina, v níž byli převážně Britové a Jihoafričané, sledovala podle čínských úřadů videonahrávky propagující terorismus a náboženský extremismus. Cizinci ale uvedli, že se dívali na dokument o sjednotiteli mongolských kmenů a jednom z nejslavnějších dobyvatelů světa Čingischánovi. Ten může být v Číně vnímán jako problematická osobnost, poznamenala agentura AP.

Cizinci byli zatčeni na letišti ve městě Ordos v severočínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko 10. července. Desítka Jihoafričanů, devět Britů a jeden Ind v tu chvíli mířili do Si-anu, kde je vystavena slavná terakotová armáda. Jihoafrická humanitární, nábožensky inspirovaná organizace Gift of Givers sdělila, že zadržovaní jsou její členové a že v Číně byli jako turisté.
 
Podle agentury Nová Čína se cizinci dívali v hotelovém pokoji na blíže neurčený dokumentární pořad a později někteří z nich sledovali videonahrávky propagující terorismus. Policie prý taková videa našla i na mobilním telefonu patřícím jednomu z Jihoafričanů. Devět ze zadržených „se přiznalo k nezákonnému jednání a vyjádřilo nad svými činy politování“, oznámila agentura Nová Čína.

Město Ordos v severočínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko
Zdroj: David Gray/Reuters

Dva z britských turistů Hoosain a Tahira Jacobsovi nicméně vydali prohlášení, v němž píší, že skupina sledovala dokumentární pořad BBC o mongolském válečníkovi ze 13. století Čingischánovi. Manželé konstatovali, že video „mohlo být omylem považováno za propagandistický materiál“.

Město Ordos je jedním z klasických příkladů čínského fenoménu „měst duchů“. V roce 2003 se tu začala stavět moderní aglomerace Kangbashi o rozloze 355 kilometrů čtverečných, ale ambiciózní plány developerů a investorů zůstaly na půli cesty. Odhaduje se, že dnes 98 procent z této rozlohy tvoří nedokončené či opuštěné budovy. Ve městě, které mělo pojmout milion obyvatel, žije v současnosti okolo 20 000 obyvatel.

Čingischán jako podnět pro vzpouru nečínských etnik?

Čingischán, jehož rodným územím je právě autonomní oblast Vnitřní Mongolsko, může být v Číně považován za kontroverzní osobnost. Tento Mongol spojil své vojsko s Ujgury, kteří jsou jazykově a etnicky spřízněni s Turky, a dobyl většinu území, které dnes tvoří Čínu obývanou většinovými Chany (Číňany). To by mohlo být podle některých názorů využito jako důvod pro vzpouru Ujgurů a jiných etnik žijících v současnosti na území Číny, napsala agentura AP.

  • Organizace Gift of Givers se na svých internetových stránkách prezentuje jako humanitární organizace inspirovaná súfismem, což je mystická forma islámu. Podle manželů Jacobsových ale ve zmíněné skupině turistů byli muslimové, křesťané i hinduisté, kteří již v minulosti spolu cestovali do řady jiných zemí. Před zadržením v Ordosu navštívili muzeum Čingischána.