Velký turecko-americký plán - koridor pro syrské uprchlíky

Ankara - V ofenzivě proti Islámskému státu (IS) bude zřejmě klíčová spolupráce dvou největších armád NATO – Turecka a Spojených států. Ankara hovoří o zřízení nárazníkové zóny podél syrsko-turecké hranice. Oblast má být bezpečným místem a umožnit návrat syrských uprchlíků. Turecko jich od začátku bojů proti Asadově režimu před čtyřmi lety přijalo téměř dva miliony.

Pentagon už na boj s IS vynaložil skoro 3,25 miliardy dolarů, což je suma odpovídající téměř dvojnásobku ročního rozpočtu českého ministerstva obrany. Většinu peněz utratí letci, kteří bombardují pozice extremistů.  

Američtí daňoví poplatníci vědí, co jejich vojáci dělají. Zničili stovku tanků, přes tři stovky terénních vozů a dva tisíce objektů. Napadli i ropné vrty. Teď chtějí spolu s Turky vytvořit nárazníkovou zónu. „Když z těchto míst vyženeme ozbrojence a vytvoříme bezpečné zóny, kde bude dostatek humanitárních zásob, vytvoříme prostor pro uprchlíky, kteří se budou chtít vrátit domů,“ podotkl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 

Syrské Aleppo
Zdroj: ČT24/Bassam Al Shami / AA / TT

NATO ruku k dílu zřejmě nepřidá

Bezpečná zóna dlouhá 100 kilometrů a široká 40 kilometrů nejspíš vznikne v Sýrii při hranici s Tureckem. Nebude sice zahrnovat město Aleppo, jeho obyvatelé tam ale budou mít blízko. Turecko prý otevře blízké letiště západním spojencům, aby odtamtud mohli zónu hájit. „Mohu říci, že Turecko souhlasilo s umístěním pilotovaných letounů i dronů na svém území. Jedná se jak o stroje americké, tak ostatních členů koalice. Pro stroje otevře i letiště v Incirliku,“ konstatoval Mark Toner z tiskového oddělení ministerstva zahraničí. 

Ankara ale vysílá protichůdné signály. „Ne, zatím jsme letiště pro koalici neotevřeli,“ uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu. Podle Aliance je zřízení nárazníkové zóny záležitostí Turecka a Spojených států a podílet se na něm nehodlá.

Nárazníková zóna v Sýrii
Zdroj: ČT24

Armády ale nejdřív musejí z oblasti vytlačit radikály. Podle analytika Jana Kužvarta je důležité, aby pozemní jednotky byly připraveny klást odpor při případném postupu IS. „Kdyby měly bojovou morálku jako část irácké armády, tak by to bylo sporné, ale pokud by měly podobné odhodlání jako syrští Kurdové, tak by tu půdu mohli udržet,“ míní Kužvart. „Turecko určitě bude podporovat některé skupiny ozbrojenců v rámci syrské opozice,“ dodal odborník s tím, že rozmanitost aktérů v syrském konfliktu je problémová.

Turecké jednotky poblíž hranic se Sýrií
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Turci udeřili na IS i na Kurdy

Turecko v pátek zahájilo letecké nálety na pozice syrských islamistů a zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Do bojů proti IS se zapojilo po útoku ve městě Suruc z minulého pondělí, při kterém zemřelo 32 lidí, z nichž většina byla kurdské národnosti.

Prakticky všichni spojenci v NATO na mimořádném jednání uvítali zapojení Turecka do bojů proti Islámskému státu. Shodli se na tom, že terorismus je přímým ohrožením nejen bezpečnosti zemí Aliance, ale také mezinárodní stability a prosperity. Mezinárodní společenství mu tak musí čelit společně.