Svoboda po 30 letech. USA propustí izraelského špiona Pollarda

Washington – Američan Jonathan Pollard měl za špionáž pro Izraelce prožít zbytek života za mřížemi, v listopadu ale bude po 30 letech propuštěn. Oznámili to jeho právníci. Pollard musí kvůli podmínce dalších 5 let zůstat v USA, pokud mu cestu do Izraele neposvětí přímo americký prezident. Šéf americké diplomacie John Kerry zdůraznil, že Pollardovo propuštění nemá nic společného s novou dohodou o íránském jádru, kterou Izrael kritizuje.

Jonathan Pollard je americký Žid, který pracoval jako analytik námořnictva. V roce 1985 byl zatčen před izraelským velvyslanectvím ve Washingtonu a v roce 1986 byl v USA odsouzen k doživotí za to, že poskytl izraelské rozvědce několik tisíc stránek tajných amerických údajů o dodávkách sovětských zbraní do Sýrie a Iráku, o syrských chemických zbraních, libyjské vzdušné obraně a o pákistánské atomové bombě. Izrael tehdy případ prezentoval jako akci jedné frakce své rozvědky. Později Pollardovi udělil občanství a v roce 1998 přiznal, že patřil mezi jeho agenty. 

Šlo o jednu z největších špionážních afér, jakou kdy Amerika zažila. Skandál měl drtivé dopady: Vedl k rozpuštění izraelské tajné služby Lakam, pro niž Pollard pracoval, a především přinesl pád jejího šéfa - legendy izraelské špionáže Rafiho Ejtana, který velel třeba únosu Adolfa Eichmanna z Argentiny. CIA si původně myslela, že Pollard donášel i Sovětům, výpověď obětí jeho činů ohledně způsobených škod je nicméně stále tajná.  

  • Pollard je vězněn v Severní Karolíně a v posledních letech si stěžuje na problémy se zdravím - trpí cukrovkou a vysokým krevním tlakem.
  • Na svobodu vyjde 21. listopadu. V té době uplyne 30 let od jeho zatčení. 

Americká média propuštění izraelského vyzvědače už o víkendu předpověděla s tím, že Washington se touto cestou může pokusit o nápravu pošramocených vztahů s Izraelem. Zatížila je nedávná dohoda západních mocností s Íránem o jeho jaderném programu, kterou Izrael označuje za strategickou chybu. Kerry ale spekulace tohoto typu popřel. „Vůbec jsme o tom nemluvili,“ uvedl minitr zahraničí podle agentury Reuters.  

USA a Izrael jsou spojenci, hájili Pollarda jeho příznivci

Pollardovi příznivci rozsudek považují za nepřiměřený - podle nich předal informace, které USA měly Izraeli poskytnout. Nemohl se prý v pravém slova smyslu dopustit „špionáže“, protože Američané a Izraelci jsou spojenci. Upozorňují také, že ačkoliv Pollard při vyšetřování spolupracoval a vše vypověděl, stejně dostal nezvykle tvrdý trest.

Demonstrace za propuštění Jonathana Pollarda
Zdroj: Isifa/Xinhua/Muammar Awad

Izraelští prezidenti i premiéři v Bílém domě opakovaně žádali Pollardovo propuštění, premiér Benjamin Netanjahu to dokonce osobně slíbil jeho izraelské manželce Esther a o milost před třemi lety dopisem oficiálně požádal Baracka Obamu. 

„V době svého zatčení pracoval Jonathan Pollard jako agent izraelské vlády. I když Izrael svou špionáž nemířil proti USA, byly tyto aktivity špatné a naprosto nepřijatelné. Budu nadále plnit svůj závazek, že se takové akce nebudou opakovat. Jonathan Pollard má za sebou 25 let vězení a já si myslím, že je vhodná doba pro novou žádost o milost,“ napsal tehdy Netanjahu Obamovi.

  • Spekulace o možném Pollardově propuštění se objevily už loni. Vláda USA údajně
    zvažovala, že tímto krokem povzbudí izraelského spojence ke vstřícnému jednání s
    Palestinci. Mírové rozhovory nakonec zkolabovaly a Pollard zůstal ve vězení.

Někteří američtí zpravodajci ovšem nadále považují Pollarda za zrádce, který vážně poškodil bezpečnostní zájmy USA. Ron Olive, který v době Pollardova zatčení pracoval jako agent americké námořní kontrarozvědky, označuje tento incident za „jeden z nejpustošivějších případů v historii americké špionáže“. Podle jeho slov Pollard během několika let odcizil přes milion tajných dokumentů.