Do Prahy míří artefakty připomínající padlé československé piloty

Baexem (Nizozemsko) - Sedmdesát let od konce druhé světové války v Evropě mají být do Česka převezeny zbytky bombardéru Wellington. Právě v něm bylo nad Nizozemskem v roce 1941 sestřeleno šest československých letců, kteří tak položili život ve službách britské RAF.

Letci zahynuli blízko Baexemu asi dvě hodiny cesty od Amsterdamu v Němci dobytém a okupovaném Nizozemsku. Místní nadšenec Roel Rijks hrdinství Čechoslováků oživil. Nejenže tu nechal postavit pamětní desku, ale našel i úlomky jejich letadla, které se vracelo z bombardování Kolína nad Rýnem. Stroj svedl patnáctiminutovou bitvu s německým messerschmittem. Ten byl sice těžce poškozený, souboj ale Čechoslováci prohráli.

Rijks našel zbytky stroje za pomoci detektoru kovu. „Když jsme našli tyhle kusy, zvlášť s anglickými nápisy a sériovými čísly, věděli jsme, že to musí být z toho letadla,“ řekl zpravodaji České televize. Úlomky Nizozemec nabídl Leteckému muzeu v Praze - česká role v RAF jej fascinuje. „Řada Čechů bojovala v královském letectvu, jsou ale zastínění většími skupinami, jako Kanaďany, Australany nebo samozřejmě Brity,“ říká. Jen na nizozemském území přitom padlo za 2. světové války na 50 československých vojáků.

Úlomky elektroniky nebo oblečení padlých pilotů mají teď z Nizozemska zamířit do sbírek Vojenského historického ústavu v Praze-Kbelích. „Pro nás je to velice významné, protože málokdy se stane, že dostaneme takovéto sbírkové předměty do fondu VHÚ, protože dotýkané předměty osob z 2. světové války už jsou poměrně řídkým jevem,“ přibližuje kurátor leteckých sbírek VHÚ Jan Sýkora. Kdy k předání artefaktů dojde, zatím ale jasné není.

Z Nizozemska zamíří do ČR zbytky letounu RAF (zdroj: ČT24)