Leninova hlava byla exhumována kvůli výstavě v Berlíně

Berlín – V Německu vzbudila rozruch připravovaná výstava zapomenutých politických monumentů Berlína. Součástí výstavy totiž bude mramorová hlava Vladimira Iljiče Lenina pocházející z ohromné sochy, která až do roku 1991 stála nedaleko Alexandrova náměstí.

Devatenáctimetrová socha Vladimira Iljiče Lenina přivezená ze Sovětského svazu byla v Berlíně odhalena v roce 1970 u příležitosti 100. výročí narození tohoto bolševického vůdce. Po pádu berlínské zdi byla socha stržena, rozřezána na 120 kusů a zakopána na neznámém místě v lesích na předměstí Berlína.

Berlínská radnice se snažila „exhumaci“ sochy zabránit, ale pod tlakem médií a mnohých obyvatel nakonec povolila. Návrat třítunové Leninovy hlavy na oči veřejnosti přesto radnice dál považuje za politicky ožehavé téma. „Je opravdu rozumné projíždět se s Leninem napříč městem a vystavit ho v muzeu?“ táže se mluvčí města Petra Rohlandová.

Organizátorka výstavy politicky motivovaných památek se však brání. „Dějiny nejsou žádným koncertem na přání,“ říká Andrea Theissenová. Vedle mramorové Leninovy hlavy se tak objeví například výtvory Hitlerova dvorního sochaře Arno Breckera, díla z období Pruska i socialismu.

"Kráčející kůň" před Hitlerovým kancléřstvím
Zdroj: ČT24/YouTube

Theissenová by si dokázala představit, že by výstavu nyní čítající zhruba 150 děl doplnily i nedávno nalezené sochy koní, které měly stát před Hitlerovým Novým říšským kancléřstvím. O jejich osudu ale stále není jasno, a tak zůstávají v policejních skladech.

Vykopání Leninovy hlavy ohrožovalo vzácné ještěrky

Radnice organizátorům výstavy nejprve tvrdila, že neví, kde kousky sochy jsou. Když místo uložení Leninovy obří hlavy upřesnil jeden kalifornský režisér dokumentárních snímků deníku Berliner Zeitung, přišly úřady s tím, že její vyzdvižení bude technicky složité a velmi drahé. To ale vyvrátili různí odborníci. Nakonec se poukazovalo na to, že vykopávání sochy ohrozí jeden vzácný druh ještěrky. I to se ale organizátorům podařilo vyřešit.

Výstava s názvem Berlín a jeho pomníky (Enthüllt. Berlin und seine Denkmäler) bude zahájena v září v berlínské pevnosti Spandau.

V.I. Lenin ve Východním Berlíně
Zdroj: ČT24/Wikipedia