Propaganda IS je podle šéfa FBI větší hrozbou než útoky Al-Káidy

Washington – Propaganda islámského státu směřující na Američany je větší hrozbou než možné útoky Al-Káidy, prohlásil šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey. Islámský stát, který ovládá části území Sýrie a Iráku, ovlivnil za uplynulý rok značný, i když ne doposud přesně známý počet Američanů. Půjde však o počet minimálně v řádu desítek.

Islámský stát je ve svém verbování úspěšný hlavně díky kampani na sociálních sítích, v níž IS vyzývá muslimy, kteří nemohou odcestovat na Blízký východ, „aby zabíjeli na místech, kde se nacházejí“, prohlásil Comey.

Uživatelé Twitteru spojení s Islámským státem mají podle Comeyho více než 21 tisíc anglicky mluvících sledujících, z nichž tisíce mohou žít v USA. V posledních osmi týdnech Federální úřad pro vyšetřování zatkl množství radikalizovaných podezřelých, uvedl Comey. Zopakoval přitom své nedávné sdělení, že zadržena byla mimo jiné více než desítka lidí, kteří prý chtěli v zemi provést útoky v období oslav Dne nezávislosti 4. července. 

James Comey
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Washington rovněž vystopoval desítky Američanů ve věku od 18 do 62 let, kteří odcestovali do Sýrie nebo Iráku, aby se tam zapojili do bojů po boku Islámského státu. „Velmi se obávám toho, co nevidím“, protože lidé, kteří pro Islámský stát verbují nové členy, používají šifrovanou komunikaci, aby se vyhnuli americkým odposlechům, dodal Comey.

Stoupenci IS si dokonce založili vlastní sociální síť. Twitter a Facebook totiž jejich účty vytrvale mažou. Americký ministr obrany Martin Dempsey řekl nedávno členům Kongresu, že úplného vítězství nad IS nebude dosaženo díky armádě, ale spíše skrze to, že se podaří zmařit pokusy IS šířit své ideály. 

Propaganda IS online
Zdroj: ČT24

Sledování virtuálního prostoru ztěžuje jeho rozlehlost i zákony na ochranu osobních údajů. Stále víc poskytovatelů internetu nabízí možnost kódované komunikace, do které není možné proniknout. „Je velmi obtížné dozvědět se, co si říkají v zakódované komunikaci,“ uvedl zástupce ředitele protiteroristického oddělení FBI Michael McCaul. 

Podle expertů ale nic není nemožné. „Nástroje (pro boj na síti) existují, otázka je, jestli je daný stát schopen dát dohromady dostatečný počet odborníků. Odvolávat se na to, že je internet příliš rozsáhlý, je vždy trochu alibismus – tím spíš, pokud to říkají západní vlády, které k tomu zkrátka ty prostředky mají,“ míní Jakub Macek, odborník na sociální sítě.

Spojené státy stojí v čele arabské koalice, která útočí na pozice IS v Sýrii a v Iráku. Od léta už došlo na 2800 náletů. Americké úřady se v této souvislosti obávají možných útoků ze strany lidí, kteří se přidali k radikálům a chystají se vrátit do vlasti.