Nosí v sobě francouzská dívka klíč k léčbě AIDS?

Paříž - Klíč k léčbě viru HIV má možná ve svém těle 18letá Francouzka. Ta se nakazila od své matky a narodila se jako HIV pozitivní. Nyní se stala velkou senzací na konferenci o AIDS v kanadském Vancouveru: Přestože už 12 let nebere žádné léky, virus jako by v jejím těle vůbec nebyl. Svět sice nezná její tvář ani jméno, její příběh ale dává naději milionům jiných.

Francouzští vědci zkoumají dívčinu krev a snaží se zjistit, jak se její tělo s virem dokázalo vypořádat samo. Antivirotika užívala jen do šesti let. Rodiče pak léky vysadili a lékaři dívku jen pravidelně testovali. „Je to první případ tak dlouhého stavu bez příznaků u dítěte. Je to jedinečný případ,“ říká Asier Sáez-Cirión z Pasteurova ústavu. „Není uzdravená. Virus jednoduše spí v některých z jejích krvinek. Je tam, ale nešíří se. Nijak neovlivňuje její organismus,“ vysvětluje lékař Pierre Frange.

V Africe je HIV největším zabijákem dětí od 10 do 18 let. Často se s virem už narodily. Že je možné přenos z matky na dítě vymýtit, nedávno dokázala Kuba, která se stala první zemí na světě bez těchto případů. „Zdravotnický systém Kuby umožňuje, že všechny matky projdou testováním, a pokud jsou pozitivní, pak je tu všeobecný přístup k antivirotikům,“ přibližuje zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) José Luis Di Fabio.

Právě včasné nasazení antivirotik je podle mnohých lékařů základem úspěchu. Test, který provedli ti z Kodaně, prokázal, že čím dřív se léky bez ohledu na příznaky nasadí, tím větší je šance, že se onemocnění nerozvine - o víc než 50 procent. I mladá Francouzka zřejmě vděčí za své zdraví právě antivirotikům, která jí začali dávat už tři měsíce po narození.

Příběh francouzské dívky dává naději milionům (zdroj: ČT24)

Podle WHO ve světě každý rok otěhotní zhruba 1,4 milionu žen nakažených HIV, většinou v rozvojových zemích a zvláště v subsaharské Africe. Bez léčení antiretrovirotiky je u nich pravděpodobnost 15 až 45 procent, že během těhotenství, při porodu nebo při kojení nakazí i své děti. Počet dětí, které se narodily HIV pozitivní, klesl z 400 000 v roce 2009 na 240 000 v roce 2013. Podle WHO je však třeba zdvojnásobit úsilí v boji proti AIDS, pokud má být dosaženo aktuálního cíle, jímž je snížení počtu novorozeňat nakažených HIV pod 40 000 ročně.

Boj mezinárodního společenství s virem HIV v posledních 15 letech vedl k poklesu počtu nově nakažených o třetinu a ke snížení počtu úmrtí na následky AIDS až o 40 procent. Díky celosvětovému úsilí se tak od roku 2000 předešlo osmi milionům úmrtí a 30 milionům případů nakažení, informovala před týdnem agentura Organizace spojených národů pro boj s AIDS (UNAIDS). Kolem roku 2000 zemřely ročně na následky syndromu získaného selhání imunity podle UNAIDS asi dva miliony lidí, nyní je to asi 1,2 milionu. Počet nově nakažených klesl z 3,1 milionu před 15 lety na současné dva miliony. UNAIDS doufá, že do roku 2030 je možné dosáhnout cíle pouhých 200 000 nově nakažených za rok.