Donbas: Rebelové prý stáhli lehčí zbraně, Kyjev to přislíbil

Doněck - Separatisté prý stáhli z „klidnějších úseků fronty“ zbraně ráže menší než 100 milimetrů. Informovala o tom povstalecká agentura DAN. Pozorovatelé OBSE to ale zatím nepotvrdili. Na stažení tanků a lehčích zbraní se v úterý dohodla kontaktní skupina, která sdružuje zástupce Ukrajiny, Ruska a donbaských vzbouřenců. Stažení zbraní ve středu slíbil i Kyjev.

Únorové dohody z Minsku předpokládají stažení zbraní kalibru vyššího než 100 milimetrů. V úterý se členové kontaktní skupiny dohodli, že z linie palebného dotyku budou odsunuty i zbraně nižší ráže.  

Na stahování má dohlížet OBSE. Pozorovatelé si ale stěžují, že možnosti kontroly jsou omezené. OBSE sice má informace o pohybech těžkých zbraní, kam je ale bojující strany vyvážejí, nemá většinou možnost zjistit. Platí to i o stahování palebných prostředků ráže pod 100 milimetrů, o němž povstalci ujišťují už několik dní. OBSE odsun těchto zbraní nepotvrdila. 

Kontaktní skupina v Minsku se dohodla na stažení tanků (zdroj: ČT24)

Podle vzbouřenců byly tyto zbraně odsunuty z „klidných úseků fronty,“ zůstaly ale v okolí Doněcku a Debalceve, tedy míst, kde loni a letos docházelo k mimořádně tvrdým bojům. Separatisté navíc dali na vědomí, že v případě nutnosti stahované zbraně na frontu vrátí.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že Kyjev se stahováním zbraní začne během několika příštích dnů tak, aby na linii fronty vznikla 30 kilometrů široká nárazníková zóna. 
„Bude odsunuto dělostřelectvo, které tam zůstalo, tanky a minomety, aby další ostřelování nebylo možné. Během několika dní začne stahování těžkých zbraní pod kontrolou OBSE,“ citovala prezidenta agentura Unian.

V Donbasu jsou přestřelky na denním pořádku 

Boje na východní Ukrajině mezitím pokračují. Běžné jsou přestřelky u Mariupolu nebo Doněcku. „Jedni střílejí, druzí střílejí, pak je ticho. Žertujeme, že nabíjejí, nebo obědvají. Dají si cigaretu a začnou znovu,“ podotkl obyvatel Doněcku Alexej Košerga. 

Kancelář ukrajinského prezidenta odhaduje, že na Ukrajině operuje asi 9000 ruských vojáků, jakkoli Moskva jejich nasazení do bojů popírá, s výjimkou údajných ruských dobrovolníků.

Od loňského dubna si konflikt na východě země vyžádal kolem 6500 obětí. Donbas by výměnou za mír Rusku vydalo podle posledního průzkumu jen 15 procent Ukrajinců. V případě Krymu je to pak třetina.