Erdogan kolaboruje s IS, zuří Turci po atentátu

Suruc - Turečtí vyšetřovatelé znají totožnost člověka podezřelého ze sebevražedného útoku na jihu země. Ve městě Suruc zemřelo v pondělí 32 lidí, zejména studentů. Stovka dalších utrpěla zranění. Za incidentem nejspíš stáli radikálové z Islámského státu (IS). Napříč zemí se po atentátu šířily protesty proti vládě. Podle demonstrantů nedělá dost pro to, aby radikály zastavila. Turecký premiér to ale odmítl. Kabinet už oznámil, že chce zpřísnit ostrahy hranice se Sýrií.

Skupina mladých aktivistů se sešla ve městě Suruc kvůli podpoře Kurdů bojujících v syrském Kobani. Desítky jich nepřežily útok sebevražedného atentátníka. Turecké úřady už znají totožnost podezřelého. „Vyšetřovatelé teď zkoumají možné vazby tohoto podezřelého v zahraničí a v Turecku,“ uvedl turecký premiér Ahmet Davutoglu. 

Mluví se o zodpovědnosti IS, ten se ale zatím k útoku nepřihlásil. Bojovníci IS kontrolují rozsáhlá území v severní Sýrii a Iráku. V této oblasti vyhlásili už dříve chalífát.

Turecko, které je členem NATO, je strategickým regionem pro vyznavače džihádu, protože funguje jako brána mezi Asií a Evropou. Lidé proto burcují prezidenta a vládu k větší aktivitě. V pondělí v noci došlo dokonce napříč zemí na násilné nepokoje. V Mersinu byli zraněni dva lidé. V Istanbulu většinou pro-kurdští demonstranti obviňovali prezidenta Erdogana z kolaborace s IS. „Turecko ohrožují extremisté. Vládní strana by tomu měla zabránit, jinak se ocitneme v chaosu. Turecko čekají nebezpečné časy,“ míní jeden z obyvatel Ankary. 

Během posledních čtyř let překročily turecko-syrské hranice tisíce zahraničních islamistických bojovníků a vláda v Ankaře se stala terčem kritiky zejména ze strany opozice, že tento problém neřeší. "Turecko a vlády Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) nikdy neměly žádné přímé ani nepřímé vazby na žádnou teroristickou skupinu a nikdy žádnou teroristickou
skupinu netolerovaly," odmítl kritiku Davutoglu.

Turecké bezpečnostní složky provedly v uplynulých týdnech několik razií s cílem zadržet podezřelé islamisty. Úřady rovněž zablokovaly několik islamistických webových stránek, připomněl premiér.

Po posledním útoku kabinet slíbil, že proti radikálům přitvrdí. „Zvýšíme ostrahu naší hranice se Sýrií. Ale naši občané by si měli uvědomit, že nepokoje v okolních zemích mohou ovlivnit i pořádek v Turecku,“ upozornil Davutoglu. 

Třem desítkám obětí teroru ale už nikdo nepomůže. Jejich pozůstalí se s nimi rozloučili. I přes smutek je v jejich tvářích vidět odhodlání. „Nikdy se nevzdáme, ať se stane cokoli. Budeme bránit mír a bratrství,“ podotkla Turkyně. 

Do města Suruc prchly z Kobani tisíce lidí 

Suruc leží zhruba deset kilometrů od syrského pohraničního města Kobani. To je domovem hlavně syrských Kurdů, kteří loni několik měsíců bojovali s radikály z Islámského státu. Islamisté se nakonec z města museli stáhnout, nedávno ale na strategické Kobani zaútočili znovu – i tento útok byl odražen. 

Kvůli bojům odešly z Kobani do Turecka desítky tisíc lidí. Někteří uprchlíci dostali přístřeší také ve městě Suruc. Podle Al-Džazíry jde o 20 tisíc syrských běženců.

Ankara zná totožnost podezřelého z útoku v Suruku (zdroj: ČT24)