Tisíce hasičů bojují s požáry v Kalifornii, hlásí první úspěchy

Divoké lesní požáry už šestý den ohrožují přírodu i obyvatele Kalifornie ve Spojených státech. Úřady museli evakuovat už 13 tisíc lidí. Hasiči mají zatím pod kontrolou 12 procent míst, kde hořelp. Extrémní teploty ale trápí i další místa, kupříkladu v Číně zaznamenali samovolná vznícení aut v podzemních garážích.

Požár přezdívaný Rocky Fire zasáhl od minulé středy zhruba 25 tisíc hektarů půdy a lesa. Spálil přes dvacet domů a 6 tisíc dalších je v ohrožení. Evakuovaných dál přibývá. Rodina Roselyne Barriosové se rozhodla opustit domov po informační schůzce. "Řekli nám, že tohle je nepředvídatelný oheň. Je všude, obrovský, přeskakuje a my jsme mu v cestě. Opustili jsme schůzku a vypadalo to, jako kdyby všude kolem nás vybuchovaly bomby," popisuje.

Vojenská letadla a vrtulníky pomáhají devíti tisícovkám hasičů. Ti hlásí první úspěchy v nárazníkové zóně požáru - ovládají zhruba 12 procent plochy, kde hořelo. Vyhráno ale ještě nemají a v Kalifornii dál platí výjimečný stav. Někteří evakuování si stěžují na nedostatek informací. S ubytováním a základními potřebami jim pomáhají neziskové organizace.

"Myslím, že lidé jsou velmi vyděšení, že jejich domovy a majetek jsou možná pryč. Ale na druhou stranu se snaží myslet pozitivně. Jsou velmi klidní a rozvážní, ale cítí podvědomou úzkost, jestli jejich domy stále existují," říká Virginia Hartová z Červeného kříže.

Obrazem: Kalifornští hasiči bojují s ničivými požáry

Požáry sužují USA i Čínu (zdroj: ČT24)

Extrémní vedra a sucho dělají problémy po celém světě. Požáry sužují Austrálii, Řecko nebo třeba Čínu, kde vysoké teploty způsobily řadu požárů nákladních i osobních aut. Úřady dokonce motoristy varovaly před jízdou v extrémně horkých dnech. Hasiči zaznamenali i případy, kdy se auta samovolně vznítila v garáži. Příčinou byly přehřáté motory.