Cecilova smrt rozhýbala svět: Aerolinie nebudou přepravovat trofeje

Usmrcení populárního lva Cecila zvedlo celosvětovou diskusi o nelegálním lovu a pašeráctví. Roční obrat tohoto byznysu se odhaduje na deset miliard dolarů. Tři americké letecké společnosti v reakci na Cecilovo zabití oznámily, že nebudou na palubách svých letadel přepravovat trofeje, které si lovci odvážejí ze safari.

Společnosti American Airlines, Delta Airlines a United Airlines budou odmítat k přepravě kůže lvů, leopardů, slonů, nosorožců a buvolů. Lovci o této skupině hovoří jako o velké pětce, protože jde o zvířata obtížně dosažitelná. Jejich zabití se cení více než smrt jiných druhů.

Smrt lva Cecila probudila veřejnost v bohatých zemích. Slavní lidé se rozhořčovali na sociálních sítích, ochránci přírody demonstrovali před domem lovce. Problémem se zabývá i Organizace spojených národů. "Existuje tu černý trh s rohy nosorožce a na něm dnes libra této látky stojí více než stejné množství zlata," upozorňuje německý ambasador při OSN Harald Braun.

V tomto byznysu jde o velké peníze. A obyvatelé chudých zemí je od bohatých lovců dostanou právě za to, že jim pomohou k ilegální trofeji. Stejně tak skončil i život lva Cecila. Americký lovec Walter Palmer zaplatil průvodcům, aby zvíře vylákali z chráněného území. Za hranicemi parku Hwange ho potom zastřelil

.

V Zimbabwe bude souzen muž, který Palmera ke zvířeti dovedl. Zimbabwe požádalo Spojené státy o Palmerovo vydání, protože i jeho chce postavit před soud za nelegální hon.

Třináctiletý lev Cecil byl zahrnut v monitorovacím projektu Oxfordské univerzity a nosil obojek s GPS údaji. Palmer a jeho průvodci se podle ochranářů pokusili neúspěšně obojek zničit.

Lovecké trofeje nesmí na palubu letadel (zdroj: ČT24)