Astronomové zapojí veřejnost do pojmenovávání planet

Studio 6: Každý může mít svou planetu (zdroj: ČT24)

Mezinárodní astronomická unie (IAU) bude na valném shromáždění na Havaji projednávat mimo jiné návrhy nových jmen pro planety mimo Sluneční soustavu. Ty jsou zatím označeny jen technicky, nová přízviska jim ve spolupráci s astronomickými organizacemi vymyslela veřejnost. Dva a půl tisíce odborníků bude diskutovat i o nejnovějších poznatcích ze zkoumání blízkého i vzdáleného kosmu.

"Mezinárodní astronomická unie má ve svém programu i určitou popularizaci a přístup k veřejnosti. Návrh pojmenovávání se konkrétně týká exoplanet, což jsou planety, které byly objeveny v průběhu posledních let nebo desetiletí v okolí hvězd. Vznikla idea, že by se mohly nějak pojmenovat, zatím tomu tak nebylo, měly jen technické označení," vysvětluje Petr Heinzel z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Astronomové proto vybídli veřejnost, aby podávala návrhy jmen. "Není to tak jednoduché, že by si každý mohl pojmenovat svoji planetu. Návrhy musely jít přes organizace, které jsou nějakým způsobem s astronomií spojené," dodává Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Nesmí se navíc jednat o jméno žijícího člověka, politika, výrazného náboženského činitele nebo vojevůdce, navrhovatel také musí doložit autorská práva.

Schvalovací proces trvá asi rok a má několik kol. Na shromáždění v Honolulu by se měly všechny nápady shromáždit, odborníci z nich vyberou dvacítku nejlepších a nová jména exoplanet následně oznámí.

Astronom: Do roku 1919 lidé pojmenovávali nebeská tělesa spontánně (zdroj: ČT24)

Konference se zúčastní i čeští vědci

Témat, o nichž budou astronomové debatovat, bude však pochopitelně více. "Díky obrovskému pokroku ve výpočetní technice a v technickém výzkumu máme možnosti pozorovat hluboký, vzdálený vesmír. Aktuálními tématy jsou galaxie, kosmologie, vznik a vývoj vesmíru, ale i objekty bližší. Blízkozemní planetky jsou důležité z důvodu možnosti srážky se Zemí," vysvětluje Heinzel.

Sám na konferenci vystoupí příští týden na symposiu věnovaném slunečním a hvězdným erupcím. Právě na Havaji se nachází dosud největší sluneční dalekohled, který má posloužit k lepšímu prozkoumání nejbližší hvězdy. "Bude mít průměr čtyři metry, zajímají nás detaily na povrchu," říká astronom. Na Havaji se také nachází jedna z největších observatoří na světě situovaná do nadmořské výšky čtyř kilometrů.

Celý program konference je k dispozici zde.