Z delty Nilu se stává ráj pašeráků lidí, verbují rybáře

Z afrických rybářů se čím dál častěji stávají pašeráci - ať už dobrovolně, nebo pod tlakem převaděčských kartelů. Pašeráci rybářům slibují nový život, ti ale riskují pro nic. V Evropě je totiž nečeká žádný ráj, ale třeba i několikaleté vězení. Jak vše probíhá, než se na plavbu vydají, zmapovaly kamery americké CNN v Egyptě.

Nedaleko egyptské vesnice Burdž Mugazíl ústí Nil do Středozemního moře. Místní se už po generace živí rybolovem. Znají každé zákoutí, stejně jako nedaleké pobřežní vody. Díky svým znalostem se ale stále častěji stávají terčem pašeráků lidí.  

Ti většinou zneužívají chlapce z místních vesnic. Uma Karamová je jednou z mnoha matek, které kvůli pašerákům zřejmě přišly o syna. Bylo mu teprve patnáct let. „Řekli mu, ať jde pracovat na rybářské lodi s tím, že se za deset dnů vrátí. Od září až dodnes jsme ho neviděli,“ podotkla žena. 

Její sousedka Uma Ibrahímová má o svém sedmnáctiletém synovi podrobnější – leč horší zprávy. „Můj syn odplul 6. září. Po týdnu přišli s tím, že se jeho loď potopila,“ konstatovala Egypťanka.  

Někteří vesničané prý děti pašerákům prodávají

Podobnou beznaděj prožívá v této rybářské vesnici minimálně dalších šest rodin. Pašeráci podle nich ovládají celou deltu Nilu. Podle kapitána jednoho z pašeráckých plavidel si za to ale rybáři mohou sami. „Vesničané své děti regulérně prodávají,“ tvrdí. 

Podle Káhiry je problém mnohem složitější. Pašeráci prý rybářům naslibují, že pokud svěřené uprchlíky dostanou do Evropy, život celé rodiny se diametrálně změní k lepšímu. „Jedni rodiče přišli během cesty do Itálie o dvě děti, a i přesto poslali na další plavbu i svého posledního syna. Věřili byste tomu? Musí tady být nulová tolerance vůči těmto pábitelům. Rodičům těch dětí naslibují hotový ráj na zemi,“ prohlásil doktor Nasser z Národního útvaru pro ochranu dětí. 

Pašeráci uprchlíků využívají egyptské rybáře (zdroj: ČT24)

Na lodi vládne chaos, následuje ztráta iluzí

Cesta do idealizovaného ráje ale rozhodně idylická není. Lidé se v mohutných vlnách tísní na chatrných plavidlech. Na otevřeném moři je dokonce čeká několik přestupů. Vládne tu absolutní chaos. 

Pokud dorazí loď do cíle, hned po přistání čeká migranty šok - ráj, o kterém tolik slyšeli a za který mnohdy utratili poslední úspory a hlavně riskovali život, neexistuje. Naopak objevují byrokracii a uprchlické tábory. Často volí další úprk a zahazují možnost získat azyl. 

Z trosečníků se tak stávají ilegálové riskující deportaci. Od toho se také odvíjí jejich možnosti. „Evropa je pro ty děti hodně drsná. Nemůžou sehnat nic k jídlu, nemají kde spát a vezmou jakoukoliv práci. Ať už je to prodej kokainu, nebo prostituce,“ poznamenal bývalý egyptský rybář. Ani v těchto případech je ale bohatství nečeká - většinu vydělaných peněz totiž pošlou zpět rodině.