Izrael bombardoval civilisty, máme důkazy, tvrdí Amnesty International

Izraelci i palestinský Hamas spáchali během loňského letního konfliktu válečné zločiny. Podle Amnesty International (AI) Hamas popravil v Gaze nejméně 23 údajných kolaborantů, další mučil. Následkem izraelského bombardování Gazy v reakci na zadržení vojáka židovského státu Hamasem začátkem srpna zase zemřelo přes sto civilistů. „Černý pátek“ v Rafáhu popisuje AI v nové zprávě.

„To, co jsme viděli, nebyla jen válka. Bylo to, jako když stroj dělá mleté maso z lidí, a to bez milosti,“ vzpomíná jeden z obyvatel Rafáhu. „Neslyšeli jsme děti. Jejich hlasy byly pryč. V tu chvíli jsem si uvědomil, že jsou mrtvé,“ konstatoval muž, který přišel při izraelském bombardování Gazy 20. července 2014 o čtyři potomky. 

Nejhorší etapa konfliktu ale odstartovala až prvního srpna, když bojovníci Hamasu zajali izraelského vojáka a odvlekli ho do tunelu. Muž byl později prohlášen za mrtvého. Podle AI existují jasné důkazy o zločinech, k nimž došlo během následného čtyřdenního izraelského bombardování Rafáhu. Při útoku zahynulo nejméně 135 civilistů, mnoho dalších bylo zraněno a ze stovek domů zbyly pouhé sutiny.  

Židovský stát v tomto případě uplatnil tvrdý přístup, „což mělo zničující důsledky pro civilisty“, uvedla AI. Palestinci hovoří o stíhačkách, dronech a helikoptérách, které zasáhly vozidla, záchranky i chodce. 

  • „Tato zpráva přináší naléhavou výzvu ke spravedlnosti, která nemůže být ignorována. Zároveň přináší přesvědčivé důkazy o vážných porušeních mezinárodního práva izraelskými jednotkami, která musí být vyšetřena,“ uvedla AI, která ke svým závěrům došla prostřednictvím analýzy stovek fotografií a videozáznamů, satelitních snímků či výpovědí očitých svědků.    

Izrael se po velké kritice ze strany mezinárodního společenství začal událostmi zabývat a nařídil vlastní šetření. Jeho vyšetřovatelé ale nakonec zprostili vojáky obvinění ze zabíjení civilistů. Podle Izraele je ohrozil Hamas, když útočil z hustě obydlených oblastí. 

Nedávná zpráva OSN vyzývá Izrael, aby od těchto svých „politováníhodných“ závěrů ustoupil a hnal viníky k odpovědnosti. Také podle OSN spáchali válečné zločiny jak palestinští radikálové, tak izraelská armáda.

Boje trvající 50 dní od začátku července do konce srpna 2014 stály život až 2310 Palestinců a 72 Izraelců, z toho 66 vojáků. Zraněno bylo na jedenáct tisíc Palestinců a 700 Izraelců. Násilí vypuklo po zadržení stovek členů Hamasu, které Izrael zatkl kvůli zmizení a smrti trojice izraelských mladíků na Západním břehu Jordánu.