Osmiletý Zion dostal nové ruce - jako nejmladší pacient

Osmiletý americký chlapec se stal nejmladším pacientem, kterému úspěšně transplantovali obě ruce. Zion Harvey se podle svých slov cítil po probuzení „nejprve divně, ale pak to byl dobrý pocit“. Na operaci ve filadelfské nemocnici se podílely čtyři lékařské týmy. Trvala přes jedenáct hodin.

Zion přišel o obě horní končetiny a chodidlo kvůli rozsáhlé infekci. Ve čtyřech letech musel absolvovat transplantaci ledvin. Chlapec se bez části paží naučil jíst předloktím, a dokonce i psal a hrál videohry. Teď se těší, až si bude moci rukama házet míčem. Domů by se mohl vrátit už za pár týdnů.  

Na operaci se podílel tým 40 lékařů, sester a dalšího personálu a odborníků z plastické chirurgie, ortopedie, anesteziologie a radiologie. Lékaři nejprve pečlivě spojili kosti a pak žíly. Když začala v rukou kolovat krev, chirurgové pospojovali šlachy, svaly a nervy.   

„Když Zion po infekci podstoupil transplantaci ledvin, stal se kandidátem i na tuto operaci, protože už v té době bral imunosupresivní léky,“ uvedl lékař Benjamin Chang. Imunosupresiva jsou léky, které zabraňují odmítnutí nového orgánu.  

První úspěšná transplantace horní končetiny byla provedena v roce 1998 v Lyonu. Týmy chirurgů ze čtyř zemí tehdy 14 hodin operovaly Novozélanďana Clinta Hallama, který přišel o pravou ruku při nehodě s cirkulárkou. Nová ruka pocházela od motocyklisty, který zemřel při nehodě.  

Hallam ale po třech letech prohlásil, že se s novou rukou nedokázal sžít, a požádal o její opětovné odstranění. Na začátku roku 2001 mu ji odoperovali lékaři v Londýně.