Vatikán fakticky uznal Palestinu, Izrael se bouří

Vatikán podepsal s Palestinou historickou dohodu o právech katolické církve na území palestinského státu. Zároveň ve smlouvě vyzval k „odvážnému řešení“ izraelsko-palestinského konfliktu. Podpisem smlouvy prý doufá přispět k tomu, že na Blízkém východě brzy vzniknou dva státy - palestinský a izraelský. Krok proto silně kritizuje Izrael. Dohodu považuje za nešťastnou, de facto podle něj uznává existenci samostatné Palestiny. Podle Tel Avivu takový krok narušuje mírové jednání mezi Izraelem a palestinskou samosprávou.

Záměr uznat Palestinu jako stát oznámil Vatikán v polovině května. O „palestinském státu“ ale hovoří už od počátku roku 2013 a od loňska má i palestinského velvyslance při Svatém stolci. Palestinci ovšem označují za „faktické uznání“ svého státu až páteční podpis dokumentu.

Dohodu podepsal za Vatikán sekretář pro vztahy mezi státy arcibiskup Paul Richard Gallagher a za palestinskou samosprávu ministr zahraničí Rijád Málikí. Podle Málikího dokument zaručuje ochranu katolíků i pro ně posvátných míst na území Palestiny. Smlouvu označil za „historickou“ a papežovi Františkovi poděkoval za pozitivní roli při její přípravě. Bez papeže by podle něj nebyla možná.

O dohodě mezi Vatikánem a Izraelem se jedná už 16 let

Izrael už v květnu plánované podepsání dohody kritizoval s tím, že „nepřispívá k pokroku v mírovém procesu a odvádí palestinské vedení od jednacího stolu“. Mluvčí izraelské vlády proto vyjádřil nad podpisem smlouvy politování. S Izraelem navázal Svatý stolec diplomatické vztahy v roce 1993. Dohodu o postavení katolické církve na území židovského státu vyjednává od roku 1999. Dosud se ji však uzavřít nepodařilo.

Palestinská samospráva tvrdí, že hlasováním ve Valném shromáždění OSN ji v roce 2012 uznalo přes 130 zemí. Česká republika tehdy hlasovala proti, ale někdejší Československo v roce 1988 uznalo akt vyhlášení státu Organizací pro osvobození Palestiny (OOP). V současné době Praha Palestinu jako stát neuznává.

Vydáno pod