Francouzský ministr po protestech přitvrdí vůči Uberu

Paříž - Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve nařídil přísněji vynucovat zákaz přepravní služby Uber. Jde o reakci na čtvrteční vyhrocené protesty taxikářů, kteří tvrdí, že kvůli službě přicházejí o živobytí. Během čtvrtka byly blokovány klíčové dopravní spoje kolem Paříže. Při celodenním protestu dokonce někteří stavěli barikády z pneumatik a zapalovali je.

Uber umožňuje lidem spojit se přes mobilní aplikaci s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na místo přání. Aplikace zároveň slouží i jako taxametr. Podle ministrova vyjádření je prý služba „ilegální“. Policii proto nařídil, aby zákaz v ulicích důsledně vynucovala.

Čtvrteční protest taxikářů proti levné službě přinesl dramatické výjevy – převrácená auta, rozmlácená okna i hořící pneumatiky přímo na ulicích. Značně komplikovaná tak byla například cesta na Letiště Charlese de Gaulla. Tamní operátor vyzval, aby lidé při přepravě do terminálu volili raději vlak. Přístup po silnici byl podle jeho slov „totálně zablokován“. Taxikáři postavili barikády také u vlakových nádraží či letišti v Marseille.

Protest francouzských taxikářů
Zdroj: ČT24/Reuters

Pokud chtějí oficiálně provozovat taxislužbu, musí řidiči ve Francii platit tisíce eur za licence. Služba Uber jim podle jejich slov způsobuje ohrožení živnosti. Podle odborů prý během dvou let taxikáři přišli o 30 až 40 procent svého příjmu právě kvůli levné konkurenci. Prosazují tak zákon, který by umožnil provozovat taxislužbu jen tomu, kdo má oficiální licenci.

Takové pravidlo sice podle agentury AFP už v zemi platí od ledna, v praxi je ale obtížné jeho dodržování ohlídat. Cazeneuve už ve čtvrtek policii nařídil, aby vyhotovila vyhlášku o zákazu služby Uber. Všechny vozy, které nařízení nebudou respektovat, mají strážníci zabavit. Mluvčí Uberu Thomas Meister krok kritizoval s tím, že v právním státě mají o legalitě obchodních služeb rozhodovat primárně soudy.

Uber už zakázali v několika evropských státech

Uber byl založen v San Francisku v roce 2009. Jen ve Francii má něco kolem milionu uživatelů. Firma se označuje za službu, která zprostředkovává kontakt mezi řidiči a zákazníky, nikoli za přepravní službu. Přesto přístup Uberu v řadě evropských měst narazil na regulaci trhu s dopravními službami. 

Alternativní taxislužba je tak od března zakázána například po celém Německu. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 250 tisíc eur (6,8 milionu korun). Soudní řízení ve Frankfurtu nad Mohanem je jedním z více než desítky žalob podaných v posledních měsících na službu v mnoha evropských zemích.